Oppositionen: Ingen klimaeffekt i renoveringspulje

PULJE: Ny renoveringspulje har ifølge oppositionen ringe eller slet ingen klimaeffekt. Alle pengene burde i stedet have være øremærket energirigtige investeringer, mener de.

Regeringen skyder forbi klimamålene med en ny pulje på 1,5 mia. kr. til renovering af de danske hjem. I stedet burde alle pengene være øremærket  til energirigtige forbedringer.

Sådan lyder det samstemmigt fra SF, Socialdemokraterne, De Radikale, Enhedslisten og den grønne tænketank Concito, selvom regeringen med renoveringspuljen blandt andet yder tilskud på op til 10.000 kr. til energirigtige materialer ved renovering.

"Det er med hovedet under armen. Når nu man nu bruger halvanden milliard, så er det jo indlysende, at man skal bruge dem målrettet mod energirigtige renoveringer. Det skaber lige så mange job og giver lavere energiforbrug," siger SF's energiordfører Anne Grete Holmsgaard.

Hun bakkes op af De Radikales politiske leder, Margrethe Vestager:

"Når det nu er skatteyderne, der betaler regningen, er det vigtigt, at det også kommer skatteyderne til gode - og netop investeringer i klimaet er noget, der kommer alle til gode."

Forkert prioritering
Det er regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der står bag aftalen om den nye renoveringspulje. Ud over tilskud til energirigtige materialer er der også mulighed for at søge tilskud til lønudgifter på op til 20.000 kr. til f.eks. etablering af badeværelser og køkkener.

"Det er tåbeligt, at man giver tilskud til køkkener og badeværelser uden at stille krav til energiforbruget. Regeringen har sammen med os aftalt at energiforbruget skal ned - og vi er bagud med det," siger Anne Grete Holmsgaard og fortsætter:

"Man må sige, at regeringen har én politik, når de laver aftaler med os, og én anden, når de laver aftaler med Dansk Folkeparti - det er ikke troværdigt."

Concitos direktør, Martin Lidegaard, er enig i, at aftalen er forkert prioriteret og peger samtidig på, at direkte investeringer i miljørigtige tiltag har en lige så stor effekt på beskæftigelsen som tilskud til løn:

"Det er positivt, at man gør noget for at investere i energibesparende tiltag. Men set fra klimaets synspunkt, så er det højst mærkeligt, at man ikke reserverer puljen til noget, der også kan være en investering i fremtiden," siger han.

Han er desuden ærgerlig over, at Liberal Alliance i sidste øjeblik fik fjernet forslaget om, at afgiften på gamle varevogne med gule nummerplader skulle stige.

Dårlig timing
Regeringen kommer inden længe med en hjemmeside, der skal give borgerne råd og vejledning til, hvilke typer renovering af boligen er mest energirigtige.

Derfor mener den vikarierende energiordfører Kim Mortensen (S), at puljen kommer på det forkerte tidspunkt:
 
"Vi frygter, at det vil blive den del af pakken, der ikke har klimatiltag i sig, der vil komme til at udgøre den største del af pakken. Fordi den kommer, før der er et rådgivnings- og vejledningssystem oppe at køre, og fordi mulighederne er så brede, som de er, vil folk også vurdere bredt, hvad de vil søge penge til."

Der er ikke afsat noget fast beløb af puljen til energirigtige materialer.

Klima- og energiministeren er meget tilfreds med puljen og mener, at puljen indeholder incitamenter nok til, at folk vil investere i de energirigtige tiltag:

"Enhver fornuftig husejer vil selvfølgelig starte med de forbedringer, hvor man også kan få tilskud. Det er meget positivt," siger Connie Hedegaard (K) i en pressemeddelse.

Forrige artikel KL: Claus Hjort presser os til at udlicitere Næste artikel Ritt genopstiller ikke