EL vil ændre stive opstillingsregler

VEDTÆGTER: Ifølge Enhedslistens rotationsprincip kan Per Clausen ikke genopstille ved næste valg. Men hovedbestyrelsen vil nu have ændret vedtægterne.

Enhedslisten har i lang tid befundet sig på kanten af spærregrænsen. Og for at føje skade til spot betyder partiets rotationsprincip, at både Per Clausen og Line Barfod er hindret i at genopstille ved et kommende Folketingsvalg.

Line Barfod har da også - helt efter spillereglerne - forlængst meddelt, at hun ikke genopstiller.

Men nu vil partiets hovedbestyrelse ændre vedtægterne, så Per Clausen kan få lov til at stille op endnu en gang.

Ikke et udtryk for panik
Konkret vil hovedbestyrelsen ændre på den regel, der betyder at man kun kan tjene sine penge hos Enhedslisten i syv år af gangen - det såkaldte rotationsprincip.

Alligevel afviser Johanne Schmidt-Nielsen, der både er medlem af hovedbestyrelsen og Folketinget, at ønsket om ændringerne er udtryk for, at partiet forsøger at holde fast i en af sine markante profiler.

"Nej. Man kan bestemt ikke tolke ændringsforslaget som et udtryk for panik. Det er rent et teknisk spørgsmål," siger hun til Altinget.dk.

Ændringsforslagets ophavsmand, Ulf Vincent Olsen, afviser samstemmende, at forslaget har noget med de dystre meningsmålinger at gøre.

"Vi stod simpelthen i en situation, som vedtægterne ikke tog højde for. Det var vi nødt til at forholde os til."

Lovudvalg: Clausen kan ikke stille op
Partiets lovudvalg har nu ingen problemer med at vurdere, hvorvidt Per Clausen er berettiget til at blive genopstillet eller ej i henhold til de gældende vedtægter.

Det fremgår med al ønskelig tydelighed af et referatet fra hovedbestyrelsesmødet i januar, hvor lovudvalgets vurdering refereres:

"Per Clausen kan derfor ikke opstilles som spidskandidat på det næstkommende årsmøde," lyder konklusionen.

Ulf Vincent Olsen holder dog alligevel fast i at vedtægterne var uklare, hvorfor han opfatter lovudvalgets konklusion som en fortolkning ud af en bred vifte af fortolkningsmuligheder.

"Og det er klart, at hvis man tager udgangspunkt i lovudvalgets fortolkninger, så er det her en lempelse, der tilgodeser Per Clausen," indrømmer han dog over for Altinget.dk.

Værn mod levebrødspolitikere
Politikere skal ikke være levebrødspolitikere. De skal omvendt have berøring med det virkelige liv.

Det er tanken bag Enhedslistens rotationsprincip, der konkret betyder, at både partiets ansatte og folkevalgte kun kan være ansat eller valgt i syv år. Herefter må de i mindst to år forsørge sig selv uden for Enhedslistens rækker, før de igen kan blive opstillet eller ansat.

Per Clausen var i perioden fra 1. februar 2001 til udgangen af 2003 ansat i en stilling som sekretær i Enhedslisten folketingsgruppe på Christiansborg.

Da han godt et år efter blev valgt ind i Folketinget, havde han altså ikke holdt to års pause, og de tre års faste ansættelse og hans tid som MF'er tælles derfor som en periode.

Det betyder, at Clausen allerede til næste år bliver ramt af rotationsprincippet og må opgive at blive genvalgt.

Men hovedbestyrelsens ændringsforslag vil betyde, at det er forholdet mellem ansættelsesperiode og pause, der skal være 7:2. Det er altså ikke nødvendigt at holde 2 års pause, når man - som i Per Clausens tilfælde - kun har været ansat i tre år.

Dermed kan Clausen, der er kendt for sin enorme arbejdsindsats i folketingsgruppen, uden problemer genopstille ved et kommende folketingsvalg.

Ændret før
I 1999 ændrede Enhedslisten ligeledes rotationsprincippet. Det betød dengang, at to af partiets markante skikkelser - Frank Aaen og Søren Søndergaard - kunne genopstille. Søren Søndergaard kom således til at sidde 10 år i Folketinget. I træk.

Det er altså ikke første gang partiet må ændre på rotationsprincippet for at sikre genopstilling til nogle af partiets kendte ansigter.

Alligevel afviser Johanne Schmidt-Nielsen, at rotationsprincippet har overlevet sig selv.

"Der er bred opbakning til rotationsreglen i partiet, for det betyder, at vi får en løbende udskiftning i Folketingsgruppen", fastslår hun og fortsætter:

"Det er klart, at når man har en rotationsregel, så betyder det, at man en gang imellem skal udskifte nogen, som mange folk er glade for, og som mange folk kender. Men til gengæld betyder det, at de folk, der sidder i vores folketingsgruppe ikke bare er levebrødspolitikere. Dem er der nok af i dansk politik."

Hovedbestyrelsens ændringsforslag vil blive fremlagt på Enhedslistens årsmøde til maj, hvor partiets medlemmer kan tage stilling til forslaget.

Forrige artikel København vil være verdens første CO2-neutrale hovedstad København vil være verdens første CO2-neutrale hovedstad Næste artikel Anders Bondo som linedanser over det politiske farvand Anders Bondo som linedanser over det politiske farvand