Flertal bag tvungen overvågning i taxaer

TAXAER: Et flertal af Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF vil nu indføre tvungen videoovervågning i landets taxaer. Venstre lægger op til at bemyndige de enkelte kommuner til selv at træffe afgørelsen.

Tredje gang er lykkens gang. Sådan siger Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen, om det faktum, at der nu er flertal bag forslaget om tvungen videoovervågning i taxaer. Forslaget har to gange tidligere kun fået opbakning fra Socialdemokraterne og DF, men nu slutter SF sig til.

SF har skiftet side, fordi forslagsstillerne fra Dansk Folkeparti har indskærpet, at billederne kun må være tilgængelige for politiet, siger SF's it-ordfører, Hanne Agersnap:

"Vi har hele tiden gerne villet hjælpe chaufførerne, men vi har været i en overvejelsesfase om overvågningssamfundets udbredelse, og ville gerne have kryptering af billederne. Dansk Folkeparti har nu taget hensyn til vores ønsker om, at det kun er politiet, der har adgang til materialet," siger Hanne Agersnap.

Lovgivning frem for frivillighed
Forslaget om videoovervågning har to gange tidligere været behandlet uden at opnå flertal. Ved sidste års behandling skrev daværende transportminister Carina Christensen (K) til taxafirmaerne og tilskyndede dem til at installere overvågning i taxaerne. Men det er ifølge Kim Christiansen ikke nok.

"Siden vi behandlede det her sidst, er der ikke sket nogen reduktion i overfaldende på taxachaufførerne. Når nogle vognmænd hellere vil købe fire nye alufælge til deres biler end skaffe sikkerhed til deres chauffører, så må vi som lovgivere påtage os det ansvar," siger Kim Christiansen.

Venstre vil give kommunerne råderetten
Venstre er skeptiske overfor overvågningsaspektet i forslaget og møder til dagens førstebehandling op med et forslag om at bemyndige den enkelte kommunalbestyrelse til at vurdere, om de lokale taxaer skal pålægges videoovervågning.

"Der er forskel på situationen på Nørrebro i København og i Borris i Vestjylland. Vi synes ikke, det er fornuftigt at gå ind og pålægge i hundredvis af små landtaxaer, der i forvejen er presset på økonomien, at installere det her, hvis der ikke er opfattelse af en trussel", siger trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen.

Han vil ikke på forhånd spå om mulighederne for at samle flertal for Venstres løsning.

"Vi har jo et samarbejdende folkestyre, og normalt bøjer vi lidt af mod hinanden. Nu tager vi en stille og rolig førstebehandling, og så må vi se, om vi kan finde frem til en fælles løsning," siger Kristian Pihl Lorentzen.

Forrige artikel Vognmænd og chauffører strides om overvågning Næste artikel Gade: Fogh nævnes som NATO-chef Gade: Fogh nævnes som NATO-chef