Internationale aviser: Klimaaftale bedre end ingenting

LEDERE: Klimatopmødet i København er slut. Her er en oversigt over nogle af lederartiklerne fra de vigtigste klimaaktørers egne hjemlande.

Den amerikanske avis Boston Globe skriver i en leder lørdag, at verden kollektivt kun har sparket den globale opvarmning længere ned ad vejen med den aftale, der blev indgået i København. Verdens ledere fik dermed ikke løst den opgave, som var stillet - derimod ligner det ifølge avisen, at der tidligst kan blive indgået nye aftaler efter 2010, da verden befinder sig i en vanskelig finansiel krise.

Ikke kun varm luft
Det ansete tidsskrift The Economist er på linje med Boston Globe og skriver, at selvom forløbet har været kaotisk, er aftalen dog bedre end ingen aftale. Den britiske avis The Times kalder også forløbet i København kaotisk, men minder samtidig om, at en aftale faktisk er en succes:

Aftalen vil forhindre regnskovrydning, og der blev givet løfter fra både USA og Kina om at reducere CO2-udledning, skriver avisen. Ifølge avisen er der også dannet konsensus om, at de rige lande skal kompensere og afhjælpe en mere grøn udvikling i udviklingslandene, og det på en måde, så det bliver sikret, at pengene går til de rigtige steder. Og med befolkninger, der mange steder er tilbageholdende med ønsket om en globalaftale, turde verdens ledere alligevel at indgå en aftale. Præsident Obama sad i øvrigt med i de afgørende forhandlinger, hvilket kun skal hilses velkommen, mener The Times.

Indonesien skal føre an
Den indonesiske avis Jakarta Globe skriver, at selvom ikke mange havde forventet en bindende aftale i København, er der alligevel fremskridt at spore: særligt den brede accept af videnskabens krav om, at temperaturen ikke må stige mere end to grader celsius, mener avisen er et vigtigt resultat af COP15.

Avisen håber dog, at en bindende aftale snart vil være mulig. Er det ikke det, vil de nødvendige ændringer blive meget træge at få gennemført. Indonesien skal dog ikke vente på andre lande, men selv føre an, mener avisen. Indonesien har en enestående chance for at være med til at lede verden mod en bindende aftale: Som en af verdens største udleder af drivhusgasser på grund af skovrydninger, kan Indonesien selv vise global lederskab ved at gennemføre en bæredygtig udviklingspolitik, skriver Jakarta Globe.

Konference for skurke
Den sydafrikanske avis Mail and Guardian er på ingen måde imponeret over klimatopmødet i København, som avisen mener, blev spoleret af "skurke" som USA, Canada, Australien, Kina og de europæiske lande, som avisen kalder arrogante.

En ting mener avisen dog er en succes fra topmødet: Klimaforandringer kan ikke længere ses uafhængig af den normale geopolitiske moral. For at understøtte pointen citerer avisen Robert Mugabe der på konferencen spurgte, hvordan det kunne være, Vesten tog menneskerettigheder så alvorligt, når man kun forholdt sig lystige til klimaforandringerne. Ifølge avisen var det et rettidigt spørgsmål, som bør skabe skam over dem, som opponerede en aftale.

Forrige artikel COP15 - læs aftaleteksten her Næste artikel 21. december: Høgni Hoydal 21. december: Høgni Hoydal