SF rykker mod midten

NYHED: SF har nærmet sig Socialdemokraterne, regeringen og endda DF. Til gengæld er regeringen mindre enig med DF, viser ny opgørelse.

Gennem de sidste to valgperioder er SF rykket markant hen imod midten af dansk politik. Det gælder ikke blot den nye samarbejdspartner Socialdemokraterne. Også regeringen og Dansk Folkeparti er SF blevet mere enig med siden sidste valg.

Det viser en ny undersøgelse af partiernes stemmeafgivelse i folketingssalen.

Fra folketingsåret sluttede i 2007 og frem til denne måned har SF rykket sig væk fra Enhedslisten og tættere på Socialdemokraterne, således at enigheden mellem de to partier er steget 11 pct. i forhold til stemmeafgivelse i Folketinget.

SF's spring mod midten kan dog bedst dokumenteres i forhold til de politiske modstandere, regeringen og Dansk Folkeparti.

SF er blevet hele 14 pct. mere enig med regeringen, og 11 pct. med arvemodstanderen Dansk Folkeparti.

Enigheden er opgjort i procent på baggrund af partiernes stemmeafgivelser i Folketinget. Data er indsamlet og analyseret af Buhl & Rasmussen for hvemstemmerhvad.dk.

Regeringen mindre tæt med Dansk Folkeparti
Undersøgelsen viser videre, at regeringen er rykket en smule væk fra støttepartiet Dansk Folkeparti i indeværende valgperiode. Stemmeenigheden er dalet med 4 pct. fra 92 pct. enighed til 88 pct.

Overordnet er regeringen og støttepartiets enighed dog højere, end hvad andre partier kan præsentere i perioden.

Også Socialdemokraterne har lagt en smule mere afstand til Dansk Folkeparti, hvad angår stemmeafgivelse. Enigheden er faldet med 2 pct.

Partierne nærmer sig hinanden
Det er en klar tendens i folketingssalen, at alle partier har rykket sig nærmere hinanden siden regeringsskiftet i 2001. Partiernes stemmeadfærd afspejler dog stadig den klassiske højre-venstre-skala, hvor enigheden er størst mellem de partier, der ligger tættest på hinanden på højre-venstre-skalaen, og mindst mellem de politiske yderfløje Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Kun De Radikale er ikke til at få styr på.

Partiet bryder det klassiske mønster, særligt i perioden 2005-2007, ved at ligge længere fra regeringen og Dansk Folkeparti, end Socialdemokraterne gør, og samtidig ligge længere fra venstrefløjen, end S gør det.

På et punkt er De Radikale dog til at få hold på. Forskellen til Dansk Folkeparti er konstant siden valget i 2001.

Forrige artikel DF-vælgere afviser flere penge til Lomborg Næste artikel Ting-Prisen til Haarder for god kommunikation