De afgør klimatopmødet

KLIMATOPMØDE: Udenrigsministeriets topfolk får en mere central rolle i klimatopmødets finale, viser en ny undersøgelse, som udpeger de 60 personer, der afgør Danmarks værtskab.

I de sidste uger op til klimatopmødet i december er det tilsyneladende Udenrigsministeriet, der får mest indflydelse. Det er det i hvert fald ifølge en ny undersøgelse fra konsulentfirmaet Dalberg, som har udpeget de 60 danskere, der afgør det danske værtskab.

De tre hovedroller
Der er seks kategorier med hver ti navne. Listerne er ikke prioriterede, men inden for hver kategori er der kåret tre "hovedroller".

A: Klimapioneren: gør en ekstraordinær indsats for et ambitiøst COP15
B: Ildsjælen: trækker et stort læs uden stor opmærksomhed og formel indflydelse
C: Den mulige slutspurter: har fokus på klima og magtpositionen til at gøre en forskel i de sidste uger.

Med 40 dage til topmødet er slutspurten for alvor i gang, og de seks personer, der kan gøre en forskel i de sidste uger, er:

- Udenrigsminister Per Stig Møller (K)
- Claus Grube, departementschef i Udenrigsministeriet
- Hans Skov Christensen (DI)
- René la Cour Sell, Danmarks Naturfredningsforening
- Lars Grarup, DR Medier
- Anders Lund Madsen, radio- og tv-vært

Kendissen og Kronprinsen
Slutspurteren Anders Lund Madsen, som når langt ud til danskerne med sine populære programmer, dukker op i kategorien "enkeltpersoner", hvor også kronprins Frederik er at finde sammen med blandt andre arkitekt Bjarke Ingels og Martin Lidegaard fra tænketanken Concito.

På mediefronten er det primært chefredaktører, der præger listen, men også journalister som Jørgen Steen Nielsen fra Information og klimaredaktør Martin Aagaard fra Politiken.

Kigger man på embedsniveau, er det altså Claus Grube i Udenrigsministeriet, mens Statsministeriets Bo Lidegaard løber med titlen som klimapioner, og Klima- og Energiministeriet har ildsjælen - den forholdsvis nyudnævnte afdelingschef for COP15-kontoret, Steffen Smidt.

Altinget | Energi- og Klima bringer over de næste uger interviews med personer fra de forskellige kategorier. Her kan du læse dagens interview, som er med Claus Grube.

Forrige artikel Ministerstrid koster for uddannelserne Ministerstrid koster for uddannelserne Næste artikel Dræberbakterier på fremmarch Dræberbakterier på fremmarch