Landbrug: Lad vores køer prutte i fred

SKATTEUDSPIL: Skattekommissionen overvejer at indføre en metangas-afgift pr. ko. En dårlig ide, mener Dansk Landbrug. Ekspert foreslår afgift på foder.

Lad vores køer prutte i fred. Så kontant er landbrugets besked til Skattekommissionen, der ifølge vedholdende rygter vil foreslå en ko-prutte-afgift, når kommissionen på mandag præsenterer sit udspil.

Udspillet skal have en grøn profil, og skatten på arbejde skal sænkes. Det sidste skal erhvervslivet være med til at finansiere. Derfor overvejer kommissionen at indføre en metangas-afgift pr. ko.

Ren gift for landbruget 
Men en ko-skat er det rene gift for landbruget, mener Lone Saaby, vicedirektør i Dansk Landbrug.

"Det er en direkte produktionsafgift, der begrænser produktion, og det er en skidt ide, hvis vi gerne vil have vækst i Danmark. Skulle man bevæge sig i den retning, så skulle man lave en international kødafgift og på den måde skubbe forbruget fra kød til grøntsager," siger hun og understreger, at en dansk afgift blot vil betyde, at produktionen vil flytte til andre lande som Polen eller Tyskland.

"Det vil være absurd, fordi vi i Danmark har nogle af de mest CO2-effektive køer i verden. Så at flytte produktionen vil give et større globalt drivhusgas-udslip," siger hun og foreslår, at man i stedet fokuserer på at udnytte den konkurrencefordel, som Danmark i forvejen har, og styrker forskningen i, hvordan man begrænser dyrenes metangas-udslip.

Forureneren skal betale 
Metangas er 23 gange kraftigere end CO2 og dannes blandt andet under køernes fordøjelse. Når Skattekommissionen overvejer afgiftsforslaget, skyldes det, at metangas-udledningen fra danske køer ifølge Miljøstyrelsen udgør mere end 4 procent af Danmarks samlede udslip af drivhusgasser.

I Verdensnaturfonden WWF mener John Nordbo, leder af klimaprogrammet, at afgiftsforslaget er interessant.

"Vi går ind for, at forureneren skal betale, og derfor bør kød være dyrere. Forslaget er naturligvis kun en lille brik i klimakampen, men vi kan ikke tillade os at se bort fra nogen løsninger. Vi skal sætte ind alle steder," siger John Nordbo og henviser til, at vores forbrug af kød udgår en væsentlig klimabelastning. Danmark har det næsthøjeste kødforbrug pr. indbygger i Europa, kun overgået af Spanien.

Afgift på foder virker bedre 
Landbruget står i dag for 16 procent af Danmarks samlede drivhusgasudslip å Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet og Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet har man undersøgt, hvordan landbruget kan reducere udslippet af drivhusgasser. Anbefalingerne er samlet i rapporten 'Landbrug og Klima'. (læs afsnittet om afgifter nedenfor).

Forskningsleder Alex Dubgaard påpeger, at en afgift på køer vil nedbringe kvægbestanden, men ikke give landmændene incitamenter til at ændre produktionen, så der udledes mindre metan pr. ko og pr. kg mælk, der produceres. Desuden vil et fald i den danske kvægbestand blive udlignet af en stigning andre steder i verden, således at det globale udslip af drivhusgasser ikke bliver mindre.

Derfor mener han, at det er mere interessant at ændre på køernes fodersammensætning.

"Det centrale er, at en ko ikke behøver producere så meget metan, som den gør i dag. Ved at ændre fordringen, så der kommer mere fedt i foderet og mindre kulhydrat, kan man mindske metan-udslippet ganske betydeligt," siger han.

"En afgift på fodersammensætningen kan meget vel tænkes at væres økonomisk smartere end at reducere bestanden," siger Alex Dubgaard.

Han understreger dog, at der er andre virkemidler, der endnu mere omkostningseffektivt kan sænke landbrugets drivhusgasudslip. Det drejer sig især om at udnytte mere husdyrgødning til biogas, at dyrke pileflis til bioenergi på marginaljorde, at udnytte mere halm til kraftvarme og endelig at udtage af lavbundsjorde af dyrkning.

 

 


 

Forrige artikel Mejdahl foreviget foran kirke og marker Mejdahl foreviget foran kirke og marker Næste artikel Forbehold over for Sanders arbejdsløshedsidé Forbehold over for Sanders arbejdsløshedsidé