Her kan Khader stille op for Konservative

FOLKETINGSVALG: Hvis Naser Khader melder sig ind i Konservative, er der flere steder i landet, han måske kan tage et mandat.

Folketingets nyeste løsgænger - stifteren af Ny Alliance, Naser Khader - er efter eget udsagn nu gået i gang med at overveje sin politiske fremtid.

De fleste politiske iagttagere tror, den på et eller andet tidspunkt ender hos et af de to regeringspartier, Venstre eller Konservative.

Mens Khader er i gang med sine overvejelser, gør han måske klogt i at kigge på landkortet for fordelingen af folketingsmandaterne. Det kan give et fingerpeg om, i hvilket parti og i hvilken storkreds der er et mandat, han kunne have en chance for at samle op ved et kommende folketingsvalg.

Professor Søren Risbjerg Thomsen har på baggrund af de troværdige meningsmålinger i december 2008 udarbejdet en geografisk prognose for mandaternes fordeling mellem partier og storkredse.

På baggrund af Risbjergs prognose har Altinget.dk derefter analyseret, hvilke mandater der allerede er folketingsmedlemmer og -kandidater, der sidder tungt på, og hvilke der ville kunne være mulige at samle op for Khader.

Gode storkredse for Konservative:

Selv om effekten i meningsmålingerne af lederskiftet hos Konservative i efteråret er på retur, står partiet dog fortsat til fremgang i forhold til valget i 2007 og ville ifølge det seneste vejede gennemsnit få 20 mandater - to mere end ved valget. Det åbner muligheder for Khader ved et skift til Konservative i en række storkredse.

Mest oplagt er Københavns Storkreds, hvor Khader er blevet valgt lige siden 2001, både for De Radikale i 2001 og 2005 og Ny Alliance i 2007. Her står De Konservative nemlig til fremgang på ét mandat fra to til tre. I dag sidder udenrigsminister Per Stig Møller på det ene og europaordfører Helle Sjelle på det andet, mens det er Københavns sundhedsborgmester Mogens Lønborg, der står til at tage det tredje. Khader ville måske kunne slå Lønborg - og måske oven i købet true Helle Sjelle, selv om hun ved de foregående valg har vist sig at have en bemærkelsesværdigt trofast vælgerskare. Ledige kredse er bl.a. Indre By, hvor tv-værten Paula Larrain stillede op i 2007.

Sjællands Storkreds kan også være en mulighed. Landets største storkreds er sædvanligvis god at stille op i for de mest kendte politikere, fordi der kan samles stemmer i et område helt fra Kalundborg til Gedser. Konservative står til fremgang fra to til tre mandater. Justitsminister Brian Mikkelsen og forsvarsordfører Helge Adam Møller har de to første mandater, mens det er det tidligere folketingsmedlem Christian Wedell-Neergaard, der i øjeblikket står til tredjepladsen. Wedell-Neergaard fik imidlertid ikke et imponerende valg i 2007, og oven i købet stiller han også op til Europa-Parlamentsvalget i juni. Lykkes det Bendt Bendtsen at trække to konservative mandater til Bruxelles, vil det sandsynligvis blive Wedell-Neergaard, der skal med, og dermed kan det tredje folketingsmandat i Sjællands Storkreds være til at samle op for Khader. Han kan f.eks. søge opstilling i Ringsted-kredsen, der i øjeblikket er ledig.

Endelig er der Fyns Storkreds. Den er ganske vist ikke særlig stor, og Konservative står ikke længere til fremgang her og må nøjes med de to mandater, partiet også fik ved valget. Til gengæld er der med Bendt Bendtsens afgang som partileder blevet decideret mangel på konservative profiler i Fyns Storkreds. Sundhedsordfører Vivi Kier vil sandsynligvis blive valgt, men mandat nr. to må i øjeblikket betegnes som helt åbent. Khader kan f.eks. søge opstilling i Odense Syd-kredsen, der bliver ledig efter Bendt Bendtsen, eller i Assens-kredsen, der også står ledig.

Altinget | Christiansborg (abonnement) gennemgår også de mere eller mindre ledige Venstre-kredse, hvor Naser Khader kan have en chance.

Forrige artikel Faurholdt fra Sjælsø til Gunbak Næste artikel Særudstilling om Slotsholmen i 700 år