Ombudsmand: - I er for langsomme, kommuner

SLØVHED: "Det er alt for længe", når en landmand må vente ca. to år på at få lov at udvide sin mælkeproduktion, fastslår Ombudsmanden.

Knap to år. Så længe skal en landmand fra Tønder Kommune indstille sig på at vente, før han får svar fra kommunen på en ansøgning om at udvide en mælkeproduktion.

"Det er alt for længe. Sagen drejer sig om landmandens levevej, og det er ikke rimeligt, at han skal vente så lang tid. En borger skal have svar inden for rimelig tid," siger Folketingets Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen i en pressemedddelelse efter at have set på sagen.

Han er samtidig bekymret over, at en lang sagsbehandlingstid er et problem ved flere myndigheder. I de seneste år har et stigende antal sager hos ombudsmanden angået myndighedernes sagsbehandlingstid. Ombudsmandsinstitutionen har derfor haft særlig fokus på sagsbehandlingstiden, og har nu i en række tilfælde kritiseret, at borgere venter for længe. 

Kritik af social- og miljø-sager
Ombudsmanden har tidligere i år i en såkaldt egen drift-undersøgelse af sagsbehandlingstiden kritiseret en række forhold i socialforvaltningen i Holbæk Kommune og i Syddjurs Kommunes natur- teknik- og miljøforvaltning.

Ombudsmanden har også for nylig afsluttet to egen drift-projekter om sagsbehandlingstiden hos Skatteankenævnet Lolland-Falster og Skatteankenævnet Vendsyssel. Sagsbehandlingstiden i de to ankenævn var overordnet set acceptabel, men i begge tilfælde kritiserede ombudsmanden ankenævnenes mangelfulde orientering af klagerne, når sagerne trak ud.

I en sag, der endnu ikke er afsluttet, har ombudsmanden af egen drift stillet spørgsmål til Velfærdsministeriet om sagsbehandlingstiden i de fem statsforvaltninger. Ombudsmanden er også i dialog med Patientklagenævnet om nævnets sagsbehandlingstid. 

De kommuner, ombudsmanden har undersøgt, har bl.a. peget på problemer som følge af kommunalreformen.

"Der er ingen tvivl om, at kommunalreformen har medført store arbejdsopgaver for kommunerne både før og efter 1. januar 2007. Jeg mener, der skal udvises forståelse for, at kommunalreformen i en periode har medført særlige problemer for kommunerne. Men kommunerne er ansvarlige for, at denne periode bliver kort, og at borgernes sager under alle omstændigheder bliver behandlet forsvarligt, herunder at der er en forsvarlig bemanding af forvaltningen," siger ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen.

Forrige artikel Her vil den stigende ledighed ramme Her vil den stigende ledighed ramme Næste artikel Jul og nytår fører til flere selvmord Jul og nytår fører til flere selvmord