S vil kickstarte brugen af undervisningsassistenter

ASSISTENTER: Socialdemokraterne vil foreslå en forsøgsordning, der skal sætte gang i brugen af undervisningsassistenter. Det vil tvinge undervisningsminister Bertel Haarder (V) til at tage stilling, mener partiet. SF og DF er positive over for forslaget.

Socialdemokraterne vil overhale undervisningsminister Bertel Haarder (V) indenom på undervisningsassistenterne.

Undervisningsministeren har længe været begejstret for ideen om undervisningsassistenter, som blandt andet Finland har haft gavn af, og så sent som i slutningen af sidste uge var Bertel Haarder fuld af begejstring for assistenterne efter en tur til Finland.

Satspuljen gik ikke
Bertel Haarder har forslået at bruge satspuljen til at sætte penge af til et forsøgsprojekt med assistenterne, men det blev ikke til noget, og nu fremsætter Socialdemokraterne så et forslag, der skal skubbe brugen af assistenter i gang.

"Når vi fremsætter vores lovforslag, er ministeren nødt til tage stilling. Nu får han chancen for at gøre noget ved det, og hvis ikke han støtter vores forslag, er han nødt til at komme med noget andet," siger Christine Antorini.

Forslaget er udgiftsneutralt
Socialdemokraterne foreslår en forsøgsordning med en udvalgt række kommuner. Med udgangspunkt i, hvor meget kommunerne bruger på specialundervisning, bliver der lavet en eksempelvis treårig handlingsplan, og i løbet af den periode skal de i øjeblikket stigende udgifter til specialundervisning være faldet, mod at kommunerne får penge til at ansætte undervisningsassistenter.

"Vi håber, at assistenterne kan løse de problemer, som ikke er specialundervisningsproblemer, men mere er uro i klassen, så færre bliver sent til specialundervisning, og at de, der skal, bliver sent hurtigere afsted. Det vil samlet blive udgiftsneutralt," siger Christine Antorini.

Sympati for forslaget
SF støtter forslaget, og Martin Henriksen, uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, er som udgangspunkt positiv over for Socialdemokraternes tiltag.

"Jeg har sympati for, at man bruger flere undervisningsassistenter i undervisningen end i dag. Og derfor vil vi kigge på forslaget med åbent sind," siger Martin Henriksen.

Kommunerne kan jo bare gøre det
Charlotte Dyremose, uddannelsesordfører for De Konservative, tvivler på, at forslaget vil skabe øget brug af assistenterne, for kommunerne kan bare gøre det i dag, understreger hun.

"Det er svært at gøre ret meget mere lovgivningsmæssigt end at lade det være åbent, at man kan bruge det. Der er en årsag til, at kommunerne ikke bruger det mere, og hvis kommunerne kunne se, at de kunne spare penge på specialundervisningen ved at gøre det, havde de nok gjort det," siger Charlotte Dyremose.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra undervisningsminister Bertel Haarder.

Forrige artikel Partier: Pris på medicin kan ikke blive for høj Partier: Pris på medicin kan ikke blive for høj Næste artikel SF vil gøre de store sodavand dyrere SF vil gøre de store sodavand dyrere