Samfundet sparer millioner på parallelimport

MEDICIN: Knap 200 millioner kroner sparede det danske samfund sidste år ved at parallelimportere medicin, men Lif undrer sig over parallelimportørernes retorik.

Det danske samfund sparer penge på parallelimport af medicin. Sidste år blev det til en besparelse på 196,4 mio. kr., viser en beregning foretaget af Medica-Consult for Parallelimportørforeningen af Lægemidler.

"Parallelimport betyder, at forbrugerne får præcis den samme medicin, når de går på apoteket - bare billigere. Det er vores berettigelse i det danske samfund. Derfor er vi meget tilfredse med, at besparelserne er så store og støt stigende," siger Anders Norstrand, der er formand for Parallelimportørforeningen af Lægemidler.

Men det synspunkt kan Lif (Lægemiddelindustriforeningen) ikke helt følge.

"Det er ikke første gang, foreningen kommer med den her slags selvretfærdige beregninger, men faktum er bare, at danskerne får billigere medicin som følge af den frivillige aftale, som vi har indgået med regeringen om et prisloft på medicin," siger Henrik Vestergaard, der er viceadm. direktør ved Lif.

Prisloftet er vejen frem
Han mener, at parallelimportørerne burde tilslutte sig den aftale, fordi der er områder, hvor der kun er kopiprodukter på markedet, og der kan prisen stige, da der ikke længere er konkurrence.

"Det er rigtigt, at der spares penge ved parallelimport, men dem, der tjener flest penge, det er parallelimportørerne selv. Især fordi der jo er statsgaranti for, at deres produkter udleveres, hvis blot de er marginalt billigere."

Medicin kan købes billigere i andre EU-lande og derefter sælges billigere i Danmark. Konkurrencen fra parallelimporten betyder, at også originalproducenterne må sætte deres priser ned. Det gav i 2007 en besparelse på 45,1 millioner kroner.

Forrige artikel Ekspert: Hævet befordringsfradrag giver mere CO2 Ekspert: Hævet befordringsfradrag giver mere CO2 Næste artikel Brian M: Islamismen er den største trussel Brian M: Islamismen er den største trussel