Kemikalielov rammer glemsomme virksomheder hårdt

NYHED: DI frygter, at mange virksomheder ikke aner, at de er underlagt EU's kemikalielov. Overser de en deadline 1. december, risikerer de importforbud, bøder, og større administrationsudgifter.

Miljøministeriet og Dansk Industri har travlt. Begge steder frygter man, at et ukendt - muligvis stort - antal virksomheder ganske uvidende overtræder reglerne, der er trådt i kraft som følge af den europæiske kemiforordning REACH.

Senest 1. december skal mange importører og producenter i EU lave en såkaldt præregistrering af de stoffer, som deres varer indeholder. Dernæst skal stofferne så undersøges i de kommende år.

"Det er absolut sidste udkald for virksomhederne, hvis de vil sikre sig retten til at producere eller importere varer med indhold af kemiske stoffer fra lande udenfor EU. Hvis ikke virksomhederne har præregistreret sig inden 1. december, risikerer de, at deres import er ulovlig," siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelse.

Han gør opmærksom på, at både Miljøstyrelsen og DI igennem hjemmesider og annoncer har informeret om den kommende deadline, så derfor skal de ikke vente en forstående minister, hvis de ikke overholder decemberfristen:

"Jeg vil gerne advare virksomhederne mod at tro, at de kan undslå sig med, at de ikke har hørt noget," siger Troels Lund Poulsen.

Kemikalier er ikke kun giftig væske
Hos Dansk Industri er man også bekymret.

Her peger man på, at mange virksomheder fejlagtigt tror, at de omfattede stoffer udelukkende er kemikalier i klassisk forstand - altså flydende, giftigt stads.

Men både DI og Miljøministeriet har haft travlt med at gøre virksomhederne opmærksomme på, at helt almindelige produkter som kuglepenne, stearinlys, råvarer, lim, vådservietter og printerpatroner indeholder kemiske stoffer og produkter, der er omfattet af præregistreringspligten.

"Jeg tror både myndigheder, virksomheder og EU-Kommissionen er blevet overrasket over, hvor mange stoffer som egentligt er omfattet af reglerne. For eksempel var det en overraskelse, at også stoffer i affald, der skal genanvendes, kan kan være underlagt reglerne," siger chefkonsulent Vibeke Plambeck fra Dansk Industri, der som sagt deler myndighedernes bekymring for, at virksomheder, der har ansvar for præregistrering, ikke er klar over det.

Foruroligende få tilmeldinger
"3. november var der 160 virksomheder, der har præregistreret knap 13.000 stoffer. Det er foruroligende lavt, også selv om vi ved, at mange virksomheder i disse uger arbejder på højtryk med at blive registeret. Men virksomhedernes arbejde bliver bestemt ikke gjort lettere af, at it-systemet, som virksomhederne skal registrere stofferne med, ofte har nedbrud," siger Vibeke Plambeck.

De mange flere stoffer end forventet, der skal registreres, tror I, det giver bedre miljø, eller har det blot gjort REACH mere omkostningskrævende for virksomhederne?

"Begge dele, tror jeg. På den ene side, så er det jo godt, at man får så mange stoffer præregistreret. Men de fortolkninger, som EU-Kommissionen er kommet frem med de sidste par måneder, betyder, at mange bliver nødt til at præregistrere vel vidende, at de ikke skal gennemgå en egentlig registrering," siger Vibeke Plambeck.

Forrige artikel Løkke årets blæksprutte Løkke årets blæksprutte Næste artikel Berlingske fyrer kendt islam-kritiker Berlingske fyrer kendt islam-kritiker