Er De Radikale på vej ud af miljøforlig?

MILJØGODKENDELSER: I et interview med Altinget ønsker miljøministeren ikke direkte at svare på, hvorvidt han støtter Venstres og DF's miljøordføreres trusler om at smide R ud af forliget om husdyrloven.

Miljøordfører Jørn Dohrmann (DF): "Jeg mener helt klart, de skal ud af forliget "

Miljøordfører Eyvind Vesselbo (V): "Der er brug for en hovedreparation af den her lovgivning, for der er alt for mange uklarheder i den. I øjeblikket blokerer De Radikale for udviklingen af dansk landbrug, så med mindre de ændrer holdning, mener jeg ikke, vi kan have dem med i forliget fremover." Sådan lød det for snart to uger siden i Landbrugsavisen (se artikel i linkboks) fra henholdsvis Venstres og Dansk Folkepartis miljøordførere.

De omfattende problemer med at få husdyrloven til at fungere og dermed en hurtigere sagsbehandling af landmændenes miljøgodkendelser, der hober sig op på kommunernes og Miljøklagenævnets skriveborde, har sat miljøministeren og forligspartierne under pres. De har ellers adskillige gange siden 2007 lovet landmændene at løse problemet.

Troels Lund: Så bredt forlig som muligt
Altinget har interviewet miljøminister Troels Lund Poulsen (V) og spurgt, om han støtter truslen fra sin miljøordfører, hvilket han dog ikke direkte svarer på.

"Jeg har bestilt et serviceeftersyn af husdyrloven fra Miljøstyrelsen, hvor jeg vil have analyseret, hvordan husdyrloven har virket de 2 år, den har fungeret siden 2007 og 2008. Jeg får deres redegørelse, inden jeg går på juleferie. Den bruger jeg som afsæt for at diskuttere med forligspartierne, hvad der skal ske. Det er også en diskussion, som vi skal have med Johs., og selvfølgelig Dohrmann, Venstre og Konservative. Det er i bund og grund mit svar," siger Troels Lund Poulsen.

Miljøministeren ønsker ikke at blive mere konkret om, hvorvidt regeringen pønser på at smide De Radikale ud, da Altinget spørger anden gang.

"Jeg synes, det er vigtigt at have et så bredt forlig som overhovedet muligt. Og et forlig, som fungerer, så vi får langt flere miljøgodkendelser. Og det har jeg ikke hørt nogen af de forligspartier, som er med, sige noget imod - det er vi alle sammen enige om. Og det er derfor, jeg har bestilt et serviceeftersyn - som jeg vil diskutere med forligspartierne," siger Troels Lund Poulsen.

R: De har truet mig i et halvt år
De Radikale tager truslen fra Eyvind Vesselbo og Jørn Dohrmann med sindsro.

"De har truet mig i et halvt år med at smide mig ud. Men med mindre de vil bryde alle uskrevne regler om politiske forlig, så kan de jo kun opsige aftalen om forliget om husdyrloven lige før et valg," siger Johs. Poulsen, der også afviser kritikken af at stå i vejen for at gøre husdyrloven lettere at avende i praksis.

"Jeg vil gerne være med til at gøre loven mere smidig, men det skal ikke ske ved at mindske miljø- og lugtkrav, hvilket Eyvind Vesselbo arbejder benhårdt på. Samtidig så vil jeg heller ikke som Venstre undtage en række landbrug fra kravet om en miljøgodkendelse," siger Johs. Poulsen.

I regeringens kommende natur- og vækstudspil "Grøn Vækst" vil der også være forslag til, hvordan der kan sikres flere miljøgodkendelser til landmændene.

Forrige artikel Stadig flere indvandrere uddanner sig Stadig flere indvandrere uddanner sig Næste artikel Schwarzenegger i spil som Obamas energiminister Schwarzenegger i spil som Obamas energiminister