Regeringens lovpakke kritiseres som uambitiøs

SÆSONSTART: 15 nye lovforslag vil ifølge undervisningsminister Bertel Haarder (V) lette hverdagen på folkeskolerne. Men lovpakken er for tynd og uambitiøs, siger lærerne og skolelederne.

Da Folketinget tirsdag åbnede dørene til en ny politisk sæson, fremlagde undervisningsminister Bertel Haarder (V) samtidig en lovpakke med 15 nye love fra regeringen.

Ifølge Bertel Haarder giver det blandt andet mindre papirarbejde til lærerne og vil generelt lette hverdagen på uddannelsesinstitutionerne, og især folkeskolen vil få gavn af de nye love.

"Der er både nye, gode tiltag til afbureaukratisering, ændring af statens uddannelsesstøtte og meget andet til gavn for skoleledere, lærere, elever og studerende," siger Bertel Haarder.

Regeringen bør have større ambitioner
Men den vurdering af lovpakken deles ikke af hverken Anders Balle, formand for Skolelederforeningen, eller Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

"Vi synes, at regeringen bør have større ambitioner, når man afbureaukratiserer i folkeskolen. Derfor er lovpakken ikke udtryk for den største ambition og er meget tynd. Politikerne skal give lærerne større frihed og mere ansvar, der vil give bedre undervisning og vil afhjælpe rekrutteringsproblemet. Og det gøres ikke ved nye regler og reformer, men snarere igennem reformer af de ændringer af blandt andet elevplaner, kvalitetsrapporter og de nationale test, som endnu ikke fungerer," siger Anders Bondo Christensen.

Heller ikke Anders Balle mener, at ministerens ambitionsniveau for at afbureaukratisere folkeskolen er højt nok.

Ikke til at få øje på
"Det, der er kommet ud af afbureaukratiseringsudvalget, er meget lidt og nærmest ikke til at få øje på. Der kunne jeg godt have tænkt mig flere lovforslag," siger Anders Balle.

Et af de lovforslag, der er netop er kommet på baggrund af netop afbureaukratiseringsudvalget, er, at elevplanen, uddannelsesbogen og uddannelsesplanen slås sammen i ét dokument. Men det giver ingen umiddelbar forbedring, siger Anders Bondo Christensen.

"Jeg forstår ikke meningen med at skrive elevplan og uddannelsesbog sammen, for det er to helt forskellige dokumenter og forskellige mennesker, der skal skrive dem," siger han.

Er nede i småtingsafdelingen
Et andet lovforslag vil give kommunerne større frihed for at tilrettelægge skolerne efter lokale forhold. Desuden skal skoleledernes rolle styrkes.

"Det ser vi naturligvis frem til, men generelt vil jeg kalde den en nødvendig vedligeholdelses-lovpakke. Vi er nede i småtingsafdelingen, og mere betyder den heller ikke for folkeskolen," siger Anders Balle.

Forrige artikel Prismodtager: Tal direkte fra de indre organer Prismodtager: Tal direkte fra de indre organer Næste artikel Minister beskyldes for at sylte borgerret Minister beskyldes for at sylte borgerret