Vestagers linje truet ved valg nu

RADIKALE: Ved et valg nu ville den fløj hos De Radikale, der er kritisk over for Margrethe Vestagers strategi, blive kraftigt styrket.

Problemerne for Det Radikale Venstres leder Margrethe Vestager er måske kun lige begyndt.

Hvis der var folketingsvalg nu, ville den fløj af partiet, der er kritisk over for hendes ledelsesstil og politiske strategi, nemlig blive kraftigt styrket og måske endda overtage flertallet i den lille radikale gruppe.

Det viser en analyse, Altinget | Christiansborg (netavis i abonnement) har lavet på basis af professor Søren Risbjerg Thomsens prognose for de radikale mandaters fordeling.

Dermed kan Det Radikale Venstre efter et valg blive kastet ud ikke bare endnu et opgør om, hvilken vej den radikale strategi skal vende, men i et regulært opgør om Margrethe Vestager som politisk leder.

Dårlig timing
I en analyse sammesteds om De Radikales trængte situation på Christiansborg skriver politisk journalist Erik Holstein bl.a.:

"Ud fra en fra en taktisk betragtning var Margrethe Vestagers støtte til Thorning og historiske accept af SF fuldstændig logisk:

Målinger viser klart, at såvel de radikale medlemmer som partiets vælgere gerne ser et nært samarbejde med Søvndals folk. Omvendt har den meget aggressive stil over for SF ikke vundet tilslutning i det radikale vælgerkorps. Omvendt har den meget aggressive stil over for SF ikke vundet tilslutning i det radikale vælgerkorps.

Samtidig er det oplagt, at den eneste chance for igen at få radikale ministre ligger i et samarbejde med S og SF. Under valgkampen opstod der et nanosekund et vindue, hvor der var flertal af VK, Radikale og Ny Alliance. Men denne mulighed er for længst blæst væk - og ikke engang de mest optimistiske radikale tror på, at partiet efter næste valg kan tilbyde VK et alternativt flertal i stedet for Dansk Folkeparti.

Vestagers timing var imidlertid dårlig. Efter Ammitzbølls indignerede farvel stod hun svækket i den radikale folketingsgruppe, og her er markante folk som Morten Helveg Petersen og Johs. Poulsen ikke det mindste interesseret i et nærmere samarbejde med SF. Efter opgøret med Ammitzbøll havde Vestager ikke styrke til også at slås med Helveg og Poulsen - og hendes retræte tirsdag var nærmest ydmygende.

Mens Vestager nu "foretrækker en SR-regering" uden SF, vil hun stadig "ikke udelukke noget". Det vil Johs. Poulsen derimod. Han tolkede den radikale stræben efter "en midterregering" som en regulær udelukkelse af SF - og dermed er der igen kommet et vist slør over den radikale linje."

Forrige artikel Besøg i politikernes hemmelige krigsbunker Besøg i politikernes hemmelige krigsbunker Næste artikel DF åbner op for flere erstatningssager DF åbner op for flere erstatningssager