De rigeste får mest ud af håndværkerfradraget

SKATTERABAT: Folk med de højeste indkomster får størstedelen af det omdiskuterede håndværkerfradrag, som støttepartierne kræver fjernet. Ekspert kalder ordning "ulighedsskabende".

Danmarks rigeste får markant mest i skatterabat fra håndværkerfradraget.

De 10 procent rigeste – dem med over en halv million kroner i årsindkomst – fik udbetalt 25 procent af de 785 millioner kroner, der sidste år blev udbetalt via det omstridte fradrag til renoveringer og hushjælp, viser tal fra Skatteministeriet.

"Tallene viser, at vi har lavet en ordning, der er fordelingsmæssig skæv og ulighedsskabende," siger Bent Greve, der er professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet.

Blandt de 2,1 millioner danskere, der tjener under 200.000 årligt, var der kun 3,9 procent, der brugte ordningen. Blandt borgere, der tjener over 700.000, var tallet 32,7 procent.

Når det gælder bopæl, er det i landets rigeste kommuner, at fradraget er mest populært.

De ti rigeste kommuner, hvoraf syv ligger i Nordsjælland, ligger alle i top i forhold til andelen af folk, der sidste år benyttede boligjobordningen, som håndværkerfradraget officielt hedder.

Vil afskaffe "velhaverfradrag"
Men det kan snart være slut med det omdiskuterede fradrag, der er blevet en del af finanslovsforhandlingerne, fordi alle tre støttepartier ønsker fradraget afskaffet. 

Radikales skatteordfører, Kathrine Olldag, kaldte det for et "velhaverfradrag, som i langt overvejende grad benyttes af folk, som ville få udført de samme ydelser, selvom fradraget forsvandt".

"Dødvægtstabet på den her ordning er simpelthen for stort. Vi vil hellere bruge pengene på uddannelse og grøn omstilling," siger Kathrine Olldag. 

S: vil ikke afskaffe fradrag
Socialdemokratiet har tidligere stemt imod ordningen, men nu vil partiet fastholde ordningen.

"Vi ønsker ikke at afskaffe ordningen. Men vi drøfter selvfølgelig de forskellige ønsker, der ligger på bordet. Vi er en mindretalsregering, og derfor er det vores ansvar og opgave nu at få enderne til at mødes," har finansordfører Christian Rabjerg Madsen tidligere sagt til Altinget. 

Finansministeren er ikke vendt tilbage på Altingets henvendelse om tallene fra Skatteministeriet, der viser fradragets skævvridning.

På Altinget By og bolig kan du læse hele artiklen, se et kort over, hvordan ordningen bliver brugt i forskellige kommuner og læse et interview med Bo Sandemann Rasmussen, der forklarer, at et større fokus på servicedelen ville kunne gøre ordningen mere lige.

Forrige artikel Kulturminister vil ændre fremtidige udbud af tv- og radiokanaler Kulturminister vil ændre fremtidige udbud af tv- og radiokanaler Næste artikel Landsdommer bliver ny ombudsmand