EU-parlamentarikere vil kulegrave udpegelse af ”mørkets fyrste”

FORFREMMELSE: EU’s folkevalgte besluttede mandag at gå udnævnelsen af EU-Kommissionens nye generalsekretær, Martin Selmayr, efter i sømmene i kølvandet på spektakulær forfremmelse.

BRUXELLES: Kan det virkelig være rigtigt, at forfremmelsen af EU-kommissionsformand Jean-Claude Junckers højre hånd til bureaukratiets øverste embedsmandstjans uden reelle modkandidater kan være sket lige efter bogen?

Det spørgsmål kræver EU’s parlamentarikere nu undersøgt, efter flere ugers heftig debat om hvordan det lykkedes Junckers berygtede kabinetschef, Martin Selmayr, på rekordtid at avancere til posten som EU-Kommissionens generalsekretær.

Ved en samling i Strasbourg besluttede de folkevalgte mandag aften at lade Parlamentets budgetkontroludvalg undersøge udpegelsen af den 47-årige jurist, der er blevet kendt for at være lige dele brillant og kontrollerende og for at udøve Junckers vilje med jernhånd.

Forfremmelse i raketfart
Balladen startede, efter det kom frem, at Selmayr på et og samme kommissionsmøde 21. februar blev præsenteret som kandidat til jobbet som vicegeneralsekretær i Kommissionen og derefter prompte forfremmet til chefposten for de 33.000 kommissionsansatte inden for få minutter. Det kunne lade sig gøre, fordi den siddende generalsekretær, hollænderen Alexander Italiener, samtidig uventet trak sig og dermed banede vejen for sin efterfølger.

Den forhastede procedure samt det faktum, at den eneste anden kandidat var Selmayrs egen vicekabinetschef, som trak sig igen, inden hun nåede at komme i betragtning, har fået mange af de folkevalgte til at stille spørgsmålstegn ved, om man kan tale om god embedsskik i processen.

"Selmayrgate ødelægger hele EU's troværdighed som forkæmper for integritet og gennemsigtighed i den offentlige administration. Kommissionen vil nu skulle vælge, hvad der er vigtigst. Kommissionens troværdighed eller hr. Selmayrs karriere. De to er uforenelige," sagde den hollandske parlamentariker fra det lille parti D66, Sophie in’t Veld, der også har indklaget sagen for EU's ombudsmand.

Giv ham en chance
Den tyske EU-kommissær med ansvar for EU's administration og personaleanliggender, Günther Oettinger, repræsenterede Kommissionen under debatten med parlamentarikerne mandag aften. Han bedyrede, at alt var sket efter bogen.

"Denne udnævnelse blev udført efter reglerne og i min optik også i den ånd, som understøtter de europæiske demokratiske institutioner," sagde Oettinger, der bad de folkevalgte om at lade udpegelsen stå sin prøve.

"Vær søde at give ham en chance. Lad ham udføre sit hverv under jeres falkeblik. Lad os ikke gøre ham til noget monster," sagde han.

Læs hele artiklen på altinget: eu (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel KL får ros fra uventet kant: Nu bliver kulturen endelig prioriteret KL får ros fra uventet kant: Nu bliver kulturen endelig prioriteret Næste artikel Ny klummeskribent på Altinget: Biskop Peter Skov-Jakobsen Ny klummeskribent på Altinget: Biskop Peter Skov-Jakobsen