Blå blok henter vælgere retur fra Socialdemokratiet

VÆLGERVANDRINGER: Siden valget har Socialdemokratiet hentet vælgere fra Dansk Folkeparti og Venstre, men udviklingen er begyndt at vende, viser ny analyse af vælgervandringerne.

Regnestykket er stadig i plus for Socialdemokratiet, men det er begyndt at gå den forkerte vej.

For de blå vælgere, som Mette Frederiksens (S) parti har kunnet tiltrække siden valget, vender i stor stil tilbage til Dansk Folkeparti og Venstre.

Det viser en ny analyse af vælgervandringer siden folketingsvalget i 2015, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af godt 10.800 Gallup-interview.

Analysen viser, at Socialdemokratiet ved årsskiftet havde hentet over 65.000 vælgere over midten siden folketingsvalget. Det tal er nu skrumpet med knap 30.000 vælgere, som er vendt retur til blå blok.

De fleste er gået til Dansk Folkeparti, mens omkring 12.000 vælgere er vendt retur til Venstre.

Er blevet for defensiv
Politisk kommentator Erik Holstein er ikke overrasket over, at vælgerne igen vender retur til Dansk Folkeparti, der er ved at genrejse sig oven på Meld- og Feld-nedturen sidste efterår.

”Det bør til gengæld bekymre Socialdemokratiet, at de taber stemmer til Venstre. For det burde være en gave for Mette Frederiksen og co., at regeringen har lavet et forslag til en skattereform, der er mest til glæde for de velstillede,” siger Erik Holstein.

Han vurderer, at en del af forklaringen på Socialdemokratiets aftagende tiltrækningskraft på de blå vælgere skal findes i, at partiet er blevet for taktisk og defensivt. Senest i hele burkadiskussionen.

”Her sidder man og lurepasser og melder først partiets stilling ud i det øjeblik, man ved, hvordan Venstre stiller sig. Det er simpelthen for svagt. Hvis man vælger en skarp holdning i udlændingepolitikken, skal den være ideologisk og ikke taktisk funderet,” siger Erik Holstein.

Ud af kaos
Når vælgerne begynder at vende retur til Venstre, hænger det sammen med, at formand og statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) troværdighed er blevet bedre, fortæller Kasper Møller Hansen.

Han henviser til approval ratings foretaget af Gallup og Epinion, som viser, at vælgerne er begyndt at se mere mildt på Venstre-formanden i sammenligningerne med Mette Frederiksen.

”Den udvikling går hånd i hånd med den vælgerbevægelse fra Socialdemokratiet, som Venstre ellers mistede i den første del af valgperioden,” siger Kasper Møller Hansen.

 

Se hele analysen af vælgervandringerne for alle partier på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Det sker i EU: Spøgelsestomt Bruxelles Det sker i EU: Spøgelsestomt Bruxelles Næste artikel Dagens overblik: Regeringen indleder et opgør med statens egen advokat Dagens overblik: Regeringen indleder et opgør med statens egen advokat