Snit af målinger: Regeringspartier når nyt bundniveau

RISBJERG-SNITTET: De tre borgerlige regeringspartier har tilsammen ikke før stået lavere i tilslutningen fra vælgerne, viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger. Stadig solidt rødt flertal.

Tirsdag kan VLAK-regeringen se tilbage på de første 100 dage, uden det er lykkedes at blive mere populære hos vælgerne.

Samlet er partierne tværtimod nu på det laveste niveau målt i det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger.

”Venstre, Liberal Alliance og Konservative havde naturligvis håbet på, at en ny regering ville sætte dagsordenen og få vendt billedet. Det er der ikke nogen tegn på er lykkedes,” siger professor i statskundskab og valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

Nyt lavpunkt
Da tilslutningen til Venstre, Liberal Alliance og Konservative samlet var højest i 2012, kunne de mønstre opbakning fra 43 procent af vælgerne.

Siden er vælgeropbakningen med få undtagelser kun gået ned, og i februar måneds gennemsnit af meningsmålinger er den samlede VLAK-tilslutning faldet til et nyt lavpunkt på 27,9 procent.

”Der er en nedslidningseffekt ved at sidde i regering, så det er efter bogen, hvis en regering går lidt tilbage. Udfordringen er så, at regeringen i udgangspunktet ikke har meget at give af. Derfor kan magtspillet i forhold til oppositionen også hurtigt ende i en intern kamp i blå blok,” siger Kasper Møller Hansen.

(Artikel fortsætter under graf)


Tælles de nordatlantiske mandater med, var det kun med et spinkelt flertal, at blå blok kunne danne regering efter valget i 2015. Siden er blå blok gået tilbage, og partierne bag Lars Løkke Rasmussen (V) som statsmininister står nu til 82 mandater, mens partierne bag rød bloks statsministerkandidat, Mette Frederiksen (S), står til 93 mandater.

Dansk Folkeparti i blå blok er gået tilbage over efteråret, mens nedgangen for VLAK-partierne har været undervejs i flere år og hænger tæt sammen med vælgerflugten fra Venstre siden 2013. 

Politisk journalist og analytiker på Weekendavisen, Hans Mortensen, mener at en del af forklaringen på Venstres vælgermæssige problemer findes i Lars Løkke Rasmussens ”GGGI-sag” og ”tøjsagen”, der har slidt på partiformandens troværdighed hos vælgerne.

Løkke gentager Thorning
Men der er også mere ”politiske” årsager, vurderer han:

Mange vælgere er nemlig ikke tilhængere af store reformer. Så ønsker en regering reformer og samtidig vælgernes opbakning, så er det vigtigt at gøre en dyd ud af at få vælgerne overbevist.

”Det var også en del af Socialdemokratiets krise under Helle Thorning-Schmidt: Man gik reform-amok, som det blev kaldt, men uden helt at gøre så meget for at få folk til at forstå, at det var nødvendigt. Løkke er endt lidt i samme problem, hvor der ikke er nogen stor folkelig forståelse for nye reformer,” siger Hans Mortensen.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg. Tegn et gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel DF: DR skal ikke drive orkester- og koncertvirksomhed DF: DR skal ikke drive orkester- og koncertvirksomhed Næste artikel Det sker i EU: TV 2-sag, migration og sidste topmøde før Brexit Det sker i EU: TV 2-sag, migration og sidste topmøde før Brexit