Før EU-topmøde: Forskere advarer mod hård migrantkurs

MIGRATION: Endnu et EU-forsøg på at lukke nye flygtninge- og migrantruter skal blandt andet diskuteres under topmødet på Malta. Men kontrol med grænserne har overskygget humanitære forpligtelser - og reelt kostet liv, lyder det i ny rapport.

Rekordmange mennesker døde i 2016 på Middelhavet i forsøget på at nå Europa fra især Libyen, hvor 300.000 migranter og flygtninge stadig venter på at krydse havet.

Nærmere præcis mistede sidste år 4.500 mennesker livet i Middelhavet for at nå Europa. Og det skyldes især, at EU på flere fronter har sat hårdt ind for at bremse de to seneste års store strømme af flygtninge og migranter, hvor særligt den omdiskuterede Tyrkiet-aftale har spillet en central rolle.

Med Tyrkiet-aftalen, der giver mulighed for at sende flygtninge og migranter tilbage til Tyrkiet fra EU, har man nemlig stort set lukket den tidligere hovedrute for flygtninge og migranter.

Men det har ikke bremset strømmen mod Europa. I stedet har EU’s migrations- og flygtningepolitik presset folk ud på farligere ruter, lyder en af konklusionerne i den spritnye DIIS-rapport ’Europa and the refugee situation – Human security Implications’.     

”Det har især handlet om at vise resultater på hjemmebanen. Men der har været så meget fokus på kontrol af menneskestrømmene, at det har overskygget de humanitære forpligtelser, som vi har overfor folk på flugt,” siger seniorforsker fra DIIS Ninna Nyberg Sørensen, der én af de tre DIIS-forskere bag rapporten.

”Vi kan meget tydeligt se, at ruterne ændrer sig i forhold til de EU-stramninger, der har været. Og den politik har været en direkte årsag til, at mange migranter er presset ud på farligere ruter. Der er nogle etiske og menneskelige konsekvenser, der bliver overset her,” fortsætter hun.  

På EU-dagsordenen
2015 var et rekordår med cirka 1,3 millioner asylansøgere til EU. Men i 2016 ser antallet ud til at nå nogenlunde samme niveau. 

EU’s ledere mødes fredag til topmøde i den maltesiske hovedstad, Valletta, hvor især migration igen har topprioritet. Blandt andet skal man diskutere migranternes fortrukne rute til Europa, der går over Middelhavet fra Libyen til Italien.

For at bremse den irregulære migration fra Libyen præsenterede EU-Kommissionen en plan om et nyt program til cirka 1,5 milliarder kroner, der blandt andet skal bruges til bedre udstyr og træning af den libyske kystvagt.

”Det er afgørende, at vi allesammen gør mere,” sagde EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, i forbindelse med præsentationen af planerne for nylig.

Blandt andet er EU-kommissionen klar med et milliardbeløb til at styrke den libyske kystvagt og de sydlige grænser mod Niger og Tchad, som mange afrikanske migranter og flygtninge rejser op igennem. 

V: Indgreb står ikke alene
Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, mener sagtens, at regeringen og EU kan stå på mål for de stramninger, der er lavet.

”Men ikke dermed sagt, at der ikke kan gøres mere i nærområderne. Det kan der. Men vi bruger historisk mange penge på at sikre og hjælpe i nærområderne, og det skal vi fortsætte med," siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Her er de politiske Facebook-mestre Her er de politiske Facebook-mestre Næste artikel Borgmestre: Østdanmark skal have større udbytte af udligning Borgmestre: Østdanmark skal have større udbytte af udligning