Organisationer vrages til dansk indsats i Mellemøsten

UDBUD: Det er slut med støtte til Mellemfolkeligt Samvirke og DUF’s udviklingsarbejde med unge i Mellemøsten, efter at Udenrigsministeriet har haft opgaven i udbud. Katastrofalt, lyder kritikken.

Efter mere end et årti med støtte fra den danske stat smækkes kassen i over for både Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Ungdoms Fællesråds indsatser i Mellemøsten og Nordafrika.

Det er resultatet, efter at Udenrigsministeriet for første gang har sendt den danske civilsamfundsstøtte til indsatser i Mellemøsten og Nordafrika i udbud.

Således er fordelingen af i alt 700 millioner kroner på plads, melder Udenrigsministeriet.

DUF fik i 2016 ca. 13 millioner kroner til at uddele til sine medlemsorganisationers arbejde med at engagere unge i Mellemøsten og Nordafrika.

Med de demokratiske tilbageskridt, der har været i kølvandet på Det Arabiske forår, er DUF's formand Kasper Sand Kjær særligt kritisk over for, at kassen er blevet smækket i.

”Der er måske større behov end nogensinde for at styrke unge demokratiske kræfter i Mellemøsten, og derfor er det katastrofalt, at danske samfundsengagerende unge ikke kan deltage i det arbejde,” siger Kasper Sand Kjær og fortsætter:

”Det harmonerer især dårligt med regeringens ønske om at have fokus på unge i den nye udviklingspolitiske strategi.”

Ifølge regeringen skal konkurrenceudsættelse af støtten til civilsamfundsorganisationer sikre, at midlerne bliver fordelt på en fair og gennemsigtig måde.

I en mail til Altinget karakteriserer Udenrigsministeriet DUF som "et selvskrevet stærkt mandat i forhold til unge", men forklarer videre, at andre danske ngo'er også havde både erfaring og kapacitet til at løse de opgaver, som er beskrevet i det nye program.

Målet med programmet er at styrke blandt andet ligestilling, jobmuligheder og frie medier i Mellemøsten og Nordafrika under Det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram.

Står foran skillevej
At Mellemfolkeligt Samvirke mister støtten, vil også få konsekvenser for samarbejdspartnere og unge i regionen, lyder det fra generalsekretær Tim Whyte:

Han ser også afslaget som et ”eksistentielt spørgsmål” i forhold til, hvad man egentligt vil med den danske indsats i Mellemøsten.

”Den oprindelige tanke bag Det Arabiske Initiativ var at skabe samarbejder, øget forståelse og fællesskaber mellem Mellemøsten og Danmark – især i forhold til at støtte unge, der gerne ville lave om på deres samfund. Men jeg er i tvivl, om det stadig er målet for Danida,” siger Tim Whyte.

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel EL dropper mænd som talere og dirigenter på årsmøde EL dropper mænd som talere og dirigenter på årsmøde Næste artikel Vistisen forlader budget-udvalg efter MELD-sag Vistisen forlader budget-udvalg efter MELD-sag