Brevbombe sendt til EU-kontor

TRUSSEL: EU’s fødevaresikkerhedsmyndighed, EFSA, modtog i denne uge en brevbombe på sit hovedkontor i Parma. Italienske myndigheder spekulerer i mulig økoterrorisme mod det omstridte agentur, mens EU-kommissær frygter for forskeres arbejdsforhold. 

BRUXELLES: GMO, glyphosat og hormonforstyrrende stoffer. EU’s fødevaresikkerhedsmyndighed, EFSA, er vant til at blive lagt for had af miljøorganisationer og borgeraktivister og dele vandene i forsker- og politikerkredse, når dets ekspertpaneler vurderer, hvad det er sikkert at plante, spise og omgive sig med i EU.

Spørgsmålet er, om det er agenturets kontroversielle risikovurderinger, der tirsdag fik en ukendt gerningsmand til at sende en brevbombe til myndighedens hovedkvarter i den italienske by Parma.

Bomben blev opdaget i EFSA’s postrum og uskadeliggjort af politiet. Den foreløbige konklusion er, at bomben indeholdt en mængde sprængstof stor nok til at kunne have været farlig for den, der åbnede den, men ikke nok til at kunne forårsage større materiel skade.

Anklager: Det er terror
Den offentlige anklager behandler hændelsen som en terrorhandling, og lokale politikere efterlyser skærpet sikkerhed omkring agenturet og lufter muligheden for, at det handler om såkaldt økoterrorisme.

Ifølge Flavio Fergnani, der er talsmand for agenturet, er EFSA vant til endog meget kritiske reaktioner på deres arbejde, men det er første gang, der har været tale om trusler, der kunne være endt i fysisk skade.

Rystet kommissær
EU’s sundheds- og fødevaresikkerhedskommissær, Vytenis Andriukaitis, er forfærdet over handlingen.

Han er bekymret over det, han beskriver som et fjendtligt klima over for mange af de forskere, der skal udrede omstændighederne omkring kontroversielle emner som pesticider, hormonforstyrrende stoffer med mere.

Andriukaitis peger på den ophedede diskussion, som lige nu foregår om ukrudtsmidlet glyphosat, hvis EU-godkendelse udløber 1. juli. Tyskland har som såkaldt ordførerland stået for genevalueringen af stoffet via sit Forbundsinstitut for risikovurdering (BfR), som ifølge kommissæren har mærket et massivt pres udefra.

”I marts havde jeg besøg her på kontoret af medlemmer fra det tyske Bundesinstitut für Risikobewertung, og en forskerne sagde, at han havde fået masser af trusler i breve og telefonopkald til hans hjem. En anden sagde, at hans kone frygtede for sit liv. De sagde, at det var en forfærdelig stemning at arbejde i,” understreger kommissæren over for Svenska Dagbladet.

Læs hele historien på Altinget: EU (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Gymnasiereform: Rød blok sagde nej til mildere adgangskrav Gymnasiereform: Rød blok sagde nej til mildere adgangskrav Næste artikel Pape: Vi skulle skrive under – eller forlade lokalet Pape: Vi skulle skrive under – eller forlade lokalet