Beslutning om ny nationalpark rykker nærmere

NATIONALPARK: Afgørelsen om Kongernes Nordsjællands skæbne kommer tættere på, og på Christiansborg tror man stadig på projektet. Naturstyrelsen har givet nationalparken en skidt vurdering, men den giver man ikke meget for i Nordsjælland.

Skal Danmark have en ny Nationalpark? Svaret på det spørgsmål rykker nærmere og nærmere. Politikerne i forligskredsen bag nationalparkerne har sidste uge haft sit første møde i lang tid og skal mødes igen. Her venter en politisk drøftelse af den måske kommende nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Forligskredsen består af alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet.

Ifølge Dansk Folkepartis miljøordfører Pia Adelsteen er idéen om Kongernes Nordsjælland stadig i live. Men hun peger også på, at der er nogle problemer, som forligskredsen skal forholde sig til.

“Hvis vi kan få det til at hænge sammen, så kan den måske godt blive til noget. Men for ikke at udvande begrebet nationalpark, så er der også nogle ting, som skal være i orden. Kongernes Nordsjælland mangler større sammenhæng mellem områderne,” siger hun.

Nationalparkens spredte områder nævnes også hos SF, mens Radikale og Konservative er positive. De har i fællesskab skrevet et opråb om, at forligskredsen skal give grønt lys til Kongernes Nordsjælland.

Styrelse: Usammenhængende natur
Det nuværende forslag om Kongernes Nordsjælland blev allerede fremlagt af de nordsjællandske kommuner i december 2014 (Se mere i faktaboks til højre). Nu har Naturstyrelsen lavet en faglig vurdering af forslaget, der blev præsenteret for forligskredsen i sidste uge.

Naturstyrelsen vurderer, at Kongernes Nordsjælland-forslaget ikke lever fagligt op til forudsætningerne for en nationalpark. Det skyldes, at naturområderne ikke er nok forbundet, fremgår det af styrelsens notat, som Altinget er i besiddelse af.

Rent juridisk er der dog intet til hinder for, at nationalparken kan lykkes.

For smalle korridorer
Afgrænsningen af nationalparken betyder, at der er begrænsede muligheder for at bevæge sig mellem de forskellige arealer i nationalparken:

“I realiteten vil det ikke kunne lade sig gøre at skabe de naturmæssigt og landskabeligt meget værdifulde overgangszoner mellem skovnatur og lysåbne naturtyper,” skriver styrelsen blandt andet i sit notat.

Naturstyrelsens vurdering bliver mødt med skepsis i Nordsjælland.

“Naturstyrelsens kritik er forfejlet. Heldigvis skal beslutningen træffes af politikere og ikke af Naturstyrelsen,” siger Steen Hasselriis (V), der er borgmester i Halsnæs kommune.

Grønne organisationer har tidligere været ude og kritisere forslaget, fordi de blandt andet på grund af den manglende sammenhæng mellem områderne.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Pind vil forbedre hjælpen til voldtægtsofre Pind vil forbedre hjælpen til voldtægtsofre Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?