Danskerne vil have færre asylansøgere

MENINGSMÅLING: Stemningen er skiftet markant siden efteråret, og et klart flertal ønsker nu, at Danmark skal modtage et mindre antal asylansøgere end i dag. 

Der er sket i skifte i folkestemningen, når det gælder spørgsmålet om, hvor mange asylansøgere, Danmark skal tage.

Det fremgår af en ny Norstat-måling foretaget for Altinget, hvor svarpersonerne skal tage stilling til, hvor mange asylansøgere Danmark bør modtage. Og resultatet er klart:

57 procent mener, vi skal tage imod færre asylansøgere, 26 procent ser det nuværende antal som passende, mens kun ti procent mener, vi bør tage flere end i dag.

Det er et mærkbart skifte i forhold til den seneste Norstat-måling fra slutningen af oktober. Her mente 45 procent, at antallet af asylansøgere var for højt, mens 47 procent mente, at antallet enten var passende eller for lavt. Det hører med til historien, at man i efteråret kalkulerede med 15.000 asylansøgere som året før, mens vi nu ved, at tallet landede omkring 21.000 asylanter i 2015.

Flere S-strammere
Norstat-målingen viser, at det især er de socialdemokratiske vælgere, der har ændret holdning. Mens det i oktober kun var 29 procent af S-vælgere, der ønskede færre asylansøgere, er det nu over halvdelen, nemlig 53 procent.

32 procent mener, at antallet er passende, mens 11 procent vil have, at Danmark tager flere asylansøgere. 

Politisk ordfører Nicolai Wammen glæder sig over udviklingen i det socialdemokratiske vælgerkorps.

"Men vi står i en helt ekstraordinær situation. Det er vigtigt at hjælpe mennesker i nød, men samtidig anerkender vi, at antallet betyder noget. Det er derfor, vi har støttet en række stramninger," siger den socialdemokratiske politiske ordfører Nicolai Wammen.

(Artiklen fortsættes under grafen)

Alternativ drejning
Vender man sig mod ”den humanistiske fløj ”eller slapperfløjen”, er der også sket en vis ændring: Således vil næsten hver tredje vælger fra Enhedslisten og Alternativet nu have et mindre antal asylansøgere til Danmark.

”Forklaringen er selvfølgelig, at der er kommet så mange asylansøgere nu, at det i folks bevidsthed er blevet uhåndterligt,” siger Alternativets integrationsordfører Ulla Sandbæk og fortæller, at hun er dybt uenig i regeringens asylstramninger, der blev vedtaget tirsdag.

Hun lægger dog samtidig distance til den tyske og svenske model:

”Sverige og Tyskland har handlet i forhold til deres etik og har ligefrem gået ud over deres konventionsforpligtelser. Det ville mit hjerte egentlig gerne, men det har vist sig at være for meget. Danmark skal ikke gøre sig til en magnet for asylansøgere, men vi skal overholde konventionerne, siger Ulla Sandbæk.”

Se alle partiernes undertal og læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

,

Forrige artikel Asylstramninger vedtaget: Det sagde politikerne under debatten Asylstramninger vedtaget: Det sagde politikerne under debatten Næste artikel Tidligere PET-chef forlader Venstre Tidligere PET-chef forlader Venstre