Løkke: Flygtningestrøm kan hindre skattelettelser

NYTÅRSTALE: Skillelinjen går ikke mellem Vesten og Islam, men mellem frihed og tyranni. Det betonede statministeren i en nytårtale præget af terrorfrygt og flygtningekrise. Udgifter til flygtninge truer skattelettelser, sagde Løkke.

Nytårstalen 2016 af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bar præg af alvorlige kriser: terror og flygtningestrøm. Løkke opfordrede til sammenhold og til at genopfinde den demokratiske samtale, der trues af borgeres mistillid til politikerne. Om terroristerne sagde han fra embedsboligen Marienborg:

"De prøver at skabe frygt mellem mennesker. Trække falske skillelinjer. Mellem Vesten og islam. Men den sande skillelinje går et andet sted. Mellem lys og mørke. Mellem frihed og tyranni. Mellem mod til godhed og fej ondskab."

Statsministeren fremhævede, at flygtninge koster landet miliarder af kroner, der ellers kunne bruges på dansk velfærd og private arbejdspladser:

"Nogle er på flugt fra krig og forfølgelse. Det er hjerteskærende. Andre søger væk fra fattigdom. Det er forståeligt. Men det lægger et tungt pres på Europa og på Danmark. Vi står midt i det, der måske er den største og mest komplicerede krise, vi endnu har set i dette århundrede." 

Han føjede til:

"I de kommende år er der ellers ekstra penge på det offentlige budget til at forbedre vores samfund. Til investeringer i velfærd. Til skattelettelser. Vi risikerer, at de penge forsvinder til stigende udgifter til flygtninge. Det må ikke ske. Også derfor er det så vigtigt, at vi på en og samme tid begrænser antallet af asylansøgere og lykkes bedre med integrationen. Ellers bliver regningen for stor. Menneskeligt. Økonomisk."

Tillidskrise
Statsministeren afsluttede sin tale med at kommentere det nej, det blev til ved folkeafstemningen om det danske EU-retsforbehold:

"Afstemningen den 3. december viste ikke kun en skepsis over for EU. Den viste nok også en tillidskrise mellem store dele af befolkningen og os politikere på Christiansborg. Jeg tror, at den manglende tillid har sit udspring flere steder: Løfter, der ikke blev holdt. Personsager, der fyldte meget. Komplicerede problemer, der blev gjort for simple. Vi har brug for en bedre samtale med hinanden. Hvor vi lytter, også – ja måske især – til dem, vi er uenige med. Hvor vi erkender, at en sag har flere sider. Det vil jeg gerne yde mit bidrag til. For hvis vi mister evnen til at tale sammen på kryds og tværs i samfundet, så mister vi noget meget dansk."

Dokumentation: Altinget bringer her hele talen.

Forrige artikel Eks-direktør: Socialstyrelsen er underlagt et spindoktor-styre Eks-direktør: Socialstyrelsen er underlagt et spindoktor-styre Næste artikel Holstein: En nytårstale blottet for bomber Holstein: En nytårstale blottet for bomber