Bramsen: Kriminaliteten krydser stadig grænser

DEBAT: Danskerne stemte nej 3. december. Det skal respekteres. Men det betyder ikke, at den grænseoverskridende kriminalitet forsvinder. Derfor skal vi i 2016 arbejde for, at Danmark forbliver en central spiller i det europæiske politisamarbejde, skriver Trine Bramsen (S).

Af Trine Bramsen (S)
Retsordfører

Julen er hjerternes fest. Men desværre også tyveknægtenes.

Det gælder også de udenlandske kriminelle, der i stadig større omfang krydser vores grænser som led i deres usmagelige aktiviteter. De seneste år er det lykkedes at reducere antallet af indbrud i Danmark med en tredjedel. Den udvikling skal fortsætte. Det kræver samarbejde på tværs af grænser.

Derfor er det helt afgørende, at vi i det kommende år finder en måde, hvorpå vi kan forblive en central spiller i det europæiske politisamarbejde. Danskerne stemte ”nej” ved afstemningen 3. december. Det skal respekteres. Men det betyder ikke, at den grænseoverskridende kriminalitet forsvinder. Tværtimod betyder det, at vi nu mister et væsentligt redskab til bekæmpelse af problemerne.

Kunst at finde alternativ løsning 
Det bliver en politisk kunst at finde en alternativ løsning, så Danmark forsat kan tage del i politisamarbejdet. Og det er afgørende, at vi på tværs af partierne herhjemme finder en løsning og står sammen om den. I en omskiftelig verden, hvor de kriminelle konstant finder nye veje, er der brug for politisk sammenhold og fælles løsninger. Ikke splittelse.

Den grænseoverskridende kriminalitet bliver stadig mere udbredt. Terror, internetkriminalitet, økonomisk kriminalitet, narkohandel, menneskehandel og våbensmugling er en realitet. Dansk politi skal være gearet til at håndtere disse udfordringer, der konstant ændrer karakter, og hvor det er umuligt at vide, hvor de kriminelle bagmænd befinder sig.

I den netop indgåede politiaftale er der i høj grad fokus på disse nye former for kriminalitet. Der er ingen tvivl om, at vores politi skal være rustet til et omskiftelige kriminalitetsbillede. Det kræver uddannelse, mandskab og ikke mindst samarbejde med andre faggrupper, som kender de kriminelles adfærd og de medier de bevæger sig på. Og det understreger behovet for interaktionen med udenlandske kolleger.

Dagsordenen i 2016
Internettet og de nye platforme, der konstant opstår online, forudser jeg vil få større fokus det kommende år. Vi ved, at terrorister og deres sympatisører i høj grad opererer på sociale medier, hvor de både rekrutterer og planlægger aktioner. Politiet skal i højere grad være til stede på nettet, samtidig med at vi fra politisk hold altid skal have øje for den vigtige balance mellem retssikkerhed på den ene side – og sikkerhed på den anden side.

Social dumping kræver også en ekstra indsats og samarbejde med kollegerne i andre lande. Samtidig åbner nye deletjenester gråzoner, som kriminelle notorisk vil forsøge at udnytte. Det stiller både nye krav til vores politiindsatser – men også til os lovgivere, der skal forholde os til nye juridiske definitioner og sikkerhedsforanstaltninger.   

Et sidste område, som jeg forudser vi kommer til at høre meget mere om det kommende år, er klimakriminalitet. Vi har endnu kun spæde erfaringer med det herhjemme. Men der er er ingen tvivl om, at der er et stigende marked for såvel svindel som overtrædelse af regler. Når kravene til miljørigtig adfærd stiger. Så vil der altid være mennesker, der forsøger at finde smuthuller eller tjene penge på sagen.

Fremtidens politiopgaver krydser grænser
Uanset hvordan man vender og drejer kriminalitetsudfordringerne - såvel de eksisterende som de nye - kommer vi ikke udenom, at nutidens og fremtidens politiopgaver krydser grænser. Derfor skal de politiske løsninger også have blik for samspillet med andre lande.  Det har altid været - og det vil altid være en socialdemokratisk hjertesag at bekæmpe dem, der vil storme og slå på de værdier, som vores samfund bygger på.

Derfor valgte vi socialdemokrater at sætte os ved bordet og forhandle den politiaftale, der skal gælde for de kommende fire år. Vi har fået klare socialdemokratiske prioriteringer med i aftalen; grænseindsats, terrorbekæmpelse, forebyggelse af kriminalitet, styrket indsats i de socialt udsatte boligområder, indsatsen mod social dumping og øget fokus på internetkriminalitet.

Men arbejdet stopper ikke her. De kommende fire år – ja blot det kommende år -  vil de kriminelle udvikle sig i takt med samfundsudviklingen. Og derfor skal vi politikere være klar til at træffe hurtige beslutninger, lukke huller, sætte ind med nye indsatser – og ikke mindst samarbejde med vores kolleger i udlandet.  Som retspolitiker bliver der derfor ikke tid til en lang juleferie. Vi skal hele tiden være to skridt foran de kriminelle.

Forrige artikel Elberth: Disse politikere flyttede magt i 2015 med sociale medier Elberth: Disse politikere flyttede magt i 2015 med sociale medier Næste artikel Kan 2016 blive værre end 2015?