Vikarer og freelancere venter stadig på en dagpengeløsning

HÆNGEPARTI: Dagpengekommissionen måtte droppe anbefalinger om atypiske ansættelser på grund af tidsnød. Fagforbund frygter stedmoderlig behandling i arbejdsgruppe.

"Dagpengekommissionen var rigtig lang tid om deres arbejde, så hvis ikke det her skal ende som noget hastværk, er det altså med at få fingeren ud og komme i gang," siger FOA-formand Dennis Kristenen.

Han taler om, at en stor gruppe af arbejdsmarkedet ikke er omfattet af det nye dagpengesystem.

På grund af tidsnød valgte Dagpengekommissionen ikke at opfylde den del af sit kommisorium, som omhandlede såkaldt 'atypisk beskæftigede' – det vil sige honorarlønnede, kontraktansatte, freelancere og enkeltmandsfirmaer.

Deres udfordringer med dagpengereglerne skal i stedet behandles i en arbejdsgruppe med deltagelse af arbejdsmarkedets parter.

Men 'den lille dagpengekommission' er endnu ikke nedsat og ventes først at gå i gang med arbejdet efter nytår.

Det får nu flere af landets største fagforbund til at efterlyse handling fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), så de atypisk ansatte ikke ender med at stå tilbage med uforrettet sag, når de nye dagpengeregler træder i kraft i starten af 2017.

Falder mellem to stole i systemet
Da dagpengesystemet blev skabt for over 100 år siden, var arbejde fast og på fuld tid. Men i løbet af de seneste 20-25 år er mængden af atypiske ansættelser vokset markant og udgør nu omkring 25 procent af arbejdsmarkedet.

"I øjeblikket ser vi, at den her måde at arbejde på spreder sig som en steppebrand på hele arbejdsmarkedet," siger Ingmar Jørgensen, der er juridisk chefkonsulent i A-Kassernes Samvirke.

Der er et grundlæggende problem, at definitionerne af selvstændig virksomhed er uklare. Det betyder for eksempel, at vikaransatte på deltid skal betale fuld pris for medlemskab af en a-kasse, men kun kan modtage en begrænset dagpengesats ved ledighed.

"Dagpengesystemet har simpelthen svært ved at håndtere, så snart folk begynder at operere som noget, der ligner eller er selvstændig virksomhed. Lavpraktisk får det den konsekvens, at mange falder mellem to stole i systemet og derfor bliver begrænsede i deres mulighed for at få dagpenge," siger Ingmar Jørgensen.

"Bliver ualmindelig svær opgave"
Dagpengekommissionen burde have håndteret den komplekse problemstilling som det første, mener han.

"Det var jo sådan set en af de vigtigste opgaver for Dagpengekommissionen. At man ender med en politisk aftale, som ikke omfatter de her grupper, gør det nok svært at komme igennem med de rigtige løsninger. Så jeg tror, at det bliver en ualmindelig svær opgave," siger Ingmar Jørgensen.

FOA-formand Dennis Kristensen er bange for, at forligspartierne bag dagpengeaftalen ikke tager problemstillingen alvorligt.

"Dagpengekommissionen skød problemet til hjørne. Og man kunne frygte, at arbejdsgruppen giver det en stedmoderlig behandling og ender med lidt små justeringer, som ikke ændrer grundlæggende på problemet," siger han.

Læs hele historien på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel 9. december: Peter Hummelgaard 9. december: Peter Hummelgaard Næste artikel Kolleger lægger afstand til Blixt i HPV-sag Kolleger lægger afstand til Blixt i HPV-sag