Risbjerg: Søren Gade mere populær end Løkke

VÆLGERTÆKKE: Søren Gade høstede ved folketingsvalget en større andel af Venstre-stemmerne end nogen af de nye ministre. "Venstre havde fået et langt bedre landsresultat med Gade som formand," lyder det fra Altingets politiske kommentator.

Hver tredje Venstre-vælger i Nordjylland stemte på Søren Gade ved valget i juni. Det gør ham til den Venstre-politiker, der reelt havde størst vælgertække.

Det viser en ny analyse af Venstres styrke i de enkelte opstillingskredse over hele landet. Analysen er lavet af valgforsker Søren Risbjerg Thomsen for Altinget og viser, at Søren Gade veg uden om det blodbad, Venstre ellers løb ind i ved valget.

Ikke alene holdt Venstre bedre stillingen i Nordjylland, hvor Søren Gade var opstillet. Han høstede også personligt en tårnhøj andel af Venstre-stemmerne over hele storkredsen. Større andel end hvad partiets statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen og de nye ministre kunne mønstre.

”Der var en klar ’Søren Gade-effekt’ i Nordjylland. Han fik en meget høj andel af partiets stemmer over hele Nordjylland, hvilket afviger fra det sædvanlige mønster i det jyske,” siger Søren Risbjerg Thomsen.

Mere populær end Løkke
Han fortæller, at det normalt kun er i nominerings-kredsen, at spidskandidaten får en stor andel personlige stemmer. Eksempelvis fik Torsten Schack Pedersen 56 procent af partiets stemmer i sin opstillingskreds Thisted, men fik kun en procent i de øvrige nordjyske opstillingskredse.

Til sammenligning fik Søren Gade fra 26,1 procent af Venstre-stemmerne i Frederikshavn til 43,8 procent i Aalborg Vest – der var Gades opstillingskreds. I alt fik Søren Gade 33,7 procent af Venstres stemmer i det nordjyske.

Venstres statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen fik 32,5 procent i sin storkreds, mens den næste på listen er Sophie Løhde, der fik 20 procent af V-stemmerne i Nordsjælland.

"I modsætning til Løkkes andre væbnere har støtten til den upopulære formand ikke skadet Gade. Han appellerer mere til et jysk publikum end et københavnsk, men der er ingen tvivl om, at Venstre havde fået et langt bedre landsresultat med Gade som formand,” vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Gade har ’teflon-effekt’
Han mener ikke, at Søren Gades store vælgertække er overraskende.

”Søren Gade er velsignet med en teflon-effekt i tredje potens. Hans folkelige og joviale stil går lige ind, og de uheldige sager fra tiden som forsvarsminister preller af på ham," siger Erik Holstein og peger på, at det også har hjulpet Gade, at konkurrencen om de borgerlige vælgere i Nordjylland blev mindre med Konservatives Lene Espersens afgang fra politik.

Risbjerg-analysen viser også, at flere af Lars Løkke Rasmussens trofaste løjtnanter fra formandsstriden sidste år blev straffet af vælgerne. Mest bemærkelsesværdig blev vælgerflugten fra tidligere finansordfører Peter Christensen: Ved valget i 2011 fik han 8,7 af alle Venstre-stemmerne i Sydjyllands Storkreds – ved valget i juni fik han kun 4,9 procent.

Søren Gade blev ifølge analysen kun slået af en anden Venstre-politiker. Det var Peter Juel Jensen på Bornholm – men det er en helt særlig storkreds med meget få kandidater, som det derfor ikke giver mening at sammenligne med. 

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Forrige artikel Analyse: Republikanernes lange og kulørte vej til Det Hvide Hus Analyse: Republikanernes lange og kulørte vej til Det Hvide Hus Næste artikel Overblik: Det handler statsløsesagen om Overblik: Det handler statsløsesagen om