Alt tyder på genvalg på Færøerne og i Grønland

NORDATLANTEN: Meget tyder på, at Sambandspartiet og Socialdemokraterne genvinder mandaterne på Færøerne. I Grønland peger pilen på genvalg til Siumut og IA. Men Siumuts valg kan trues af den skandale-ramte Aleqa Hammond.

Af Kaj Joensen
Det Færøske Nyhedsbureau
og Rosa Thorsen
Arktis Media

Med få dage til folketingsvalget er forskellen mellem rød og blå blok forsvindende lille. Det betyder, at de fire nordatlantiske mandater kan afgøre, hvem der bliver statsminister.

I Grønland er det langt fra afgjort, hvem der sætter sig på mandaterne, men Poul Krarup, chefredaktør på avisen Sermitsiaq, vurderer, at de to mandater igen vil gå til det socialdemokratiske Siumut og til IA, der er søsterparti til SF.

”Jeg har ingen favoritter, men jeg er overbevist om, at de to største partier vil repræsentere Grønland,” siger chefredaktør Poul Krarup til Altinget.

På Færøerne ser det også ud til, at de partier, som i dag sidder i Folketinget, genvinder deres mandater. Ifølge meningsmålingerne bliver Sambandspartiet og Socialdemokraterne (Javnaðarflokkurin) de største partier. Dermed tyder alt på, at rød blok og blå blok får et mandat hver på Færøerne.

“Tre meningsmålinger siger, at Sambandspartiet og Socialdemokraterne vinder valget. Så det er svært at se, at udfaldet på valgaftenen skulle blive et andet,” siger Eirikur Lindenskov, chefredaktør på avisen Sosialurin.

Færøerne: Sambandspartiet bliver størst
Ifølge en meningsmåling, som Fynd har lavet for avisen Sosialurin får Sambandspartiet 26,1 procent af stemmerne. Der er en tilbagegang på 4,6 procentpoint i forhold til seneste valg.

Socialdemokraterne står til 24,6 procent. Ved seneste valg fik partiet 21 procent af stemmerne. Uafhængighedspartiet Republikanerne går frem og får 20,6 procent af stemmerne. Det betyder, at Socialdemokraterne trods tilbagegang står til at få et mandat sammen med Sambandspartiet. 

Republikanerne klarer det næppe
Republikanerne har i modsætning til de andre tre store partier ikke meldt ud på forhånd, hvem de vil pege på som statsminister. Partiets mærkesag er en færøsk grundlov. Ideologisk ligger partiet til venstre, men til folketingsvalget vil de pege på den blok, som giver Færøerne lov til at lave egen forfatning. Men der er ikke noget, der tyder på, at Republikanerne får lov at smide deres trumf. 

“Jeg har regnet på tallene, og det ser ikke ud som om, at Republikanerne har mulighed for at indhente de to andre partier. Det ser ud til, at det hele er faldet på plads for Socialdemokraterne og Sambandspartiet,” siger Sveinur Tróndarson, chefredaktør på avisen Dimmalætting. 

Blandt de syv partier og den ene løsgænger, der stiller op, plejer Folkeflokken at kunne gøre sig gældende. Men i meningsmålingerne har de ikke fået stor opbakning. Eirikur Lindenskov siger dog, at man skal ikke afskrive Folkeflokken og Republikanerne endnu. 

“Selv om alt peger på Sambandspartiet og Socialdemokraterne, så kan man ikke udelukke, at de to andre partier kan gøre sig gældende. Det er set før, at tingene kan ændres,” siger Eirikur Lindenskov.

Grønland: Ingen meningsmålinger
Der er ingen meningsmåler om folketingsvalget i Grønland.

Efter parlamentsvalget i 2013 og igen i 2014, hvor der blev lavet flere kostbare meningsmålinger for de enkelte medier, har mediehuset Sermitsiaq.AG og Grønlands radio- og tv, KNR, besluttet ikke at få lavet meningsmålinger under dette folketingsvalg.

Valget prioriteres også lavt hos vælgerne. Langt under halvdelen af sæderne var besat under lørdagens vælgermøde i kulturhuset i Nuuk, hvor mødet blev direkte transmitteret på radio- og tv.

Den erfarne politiske kommentator i Nuuk, Naja Paulsen, er meget spændt på valgets resultat.
”Netop fordi der ikke er meningsmålinger, og fordi interessen for folketingsvalget virker begrænset, er det meget svært for mig at se, hvilke repræsentanter der vil blive sendt til Folketinget. IA’s Aaja Chemnitz Larsen kan sagtens være det ene mandat, Grønland sender til København,” siger hun.

Splittelse i Siumut
Naja Paulsen mener, at Siumuts opstilling af den udskældte Aleqa Hammond, der er tidligere formand for landsstyret, kan koste partiets mandat i Folketinget.

Siumut er dybt splittede efter opstillingen af Aleqa Hammond, som har misbrugt offentlige midler under sin korte tid som regeringsleder. Flere fra Siumut-toppen har protesteret offentligt mod opstillingen af Hammond.

”Jeg er meget spændt på, hvordan vælgerne vil reagere på splittelsen i Siumut,” siger Naja Paulsen.

Og det har hun god grund til. Ved valget i 2009 dømte de grønlandske vælgere den tidligere landsstyreformand Jonathan Motzfeldt helt ude af landstinget, efter avisen AG i 2008 afslørede et årelangt misbrug af offentlige midler. Det samme kan ske for den ellers veltalende og karismatiske Hammond, mener Paulsen.

”Siumut kan miste sit mandat til Demokraterne, der har klaret sig godt under debatterne. Men hvis Siumut beholder mandatet, kan en anden end Aleqa Hammond blive medlem af Folketinget. Den erfarne kommunalpolitiker Martha Abelsen og den nye politiker Erik Jensen talte godt for sig under debat-udsendelserne,” siger Paulsen.

Fem grønlandske partier med 17 kandidater om de to pladser i Folketinget. Naja Paulsen mener, at de grønlandske mandater vil støtte Helle Thorning-Schmidt som statsminister.

IA har ellers meldt ud, at deres mandat er sat til salg for den højest bydende, men Naja Paulsen tvivler på, at IA i sidste ende vil pege på Lars Løkke Rasmussen.

”Jeg har svært ved at forestille mig IA arbejde tæt sammen med Lars Løkke Rasmussen, der igen vil arbejde tæt sammen med Dansk Folkeparti,” mener Naja Paulsen.

Mens Siumut har meldt klart ud, at det støtter Helle Thorning-Schmidt som statsminister, vil det lille koalitionsparti, Atassut, pege på Lars Løkke Rasmussen.

IA, Demokraterne samt det mindste parti Partii Naleraq vil endnu ikke pege på nogen statsminister. De vil først se resultatet af torsdagens valg.

Ender kommentatorerne med at få ret i deres forudsigelser, så kan rød blok regne med støtte fra tre nordatlantiske mandater, mens blå blok må nøjes med et mandat. 

 

Forrige artikel Risbjerg: Nu går blå blok frem Risbjerg: Nu går blå blok frem Næste artikel Medieordførere: Problematisk med exit polls på valgdag Medieordførere: Problematisk med exit polls på valgdag