Husker du: 100 begivenheder i valgperioden

KAPITEL FIRE: Danmark rammes af et terror-angreb, som præger dagsordnen det meste af foråret. Alternativet samler underskrifter nok til at blive opstillingsberettiget. 27. maj udskriver Thorning valg. Se her 25 nedslag i regeringens fjerde år. 

I oktober forlader justitsminister Karen Hækkerup ministerposten til fordel for en jobbet som top-lobbyist hos Landbrug & Fødevarer. Thorning må for ottende gang i sine fire regeringsår til dronningen og præsentere nye ministre. 

De EU-positive partier bliver enige om, at danskerne inden første kvartal af 2016 skal stemme om det danske EU-retsforbehold. 

I februar 2015 rammes Danmark af et terror-angreb, som fylder debatten i månederne efter. 

27. maj trykker Thorning så på den berømte valg-knap, og danskerne skal til stemmeurnerne 18. juni.

Vi har samlet 100 begivenheder fra de seneste fire år i dansk politik. Se her nedslag nr 76-100 fra Thorning-regeringens tredje år.

Thorning-regeringens fjerde år: 15. september 2014 - 27. maj 2015

76. Justitsministeren springer til Landbrug & Fødevarer
Karen Hækkerup10. oktober: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er tvunget ud i sin ottende rokade, da justitsminister Karen Hækkerup (S) forlader sit embede. Hun har takket ja til posten som direktør for Landbrug & Fødevarer, den post forhenværende forsvarsminister Søren Gade (V) kort forinden forlod. Mette Frederiksen (S) bliver ny justitsminister, og Henrik Dam Kristensen (S) genindtræder i regeringen og overtager Frederiksens Beskæftigelsesministerium.  

77. Rød finanslov
13. november: Regeringen indgår aftale om finanslov for 2015 med SF og Enhedslisten. Aftalen indeholder blandt andet ekstra finansiering på 2,5 milliarder kroner til det øgede antal asylansøgere, som forventes i 2015. Finansiering er blandt andet fundet ved en beskæring i ulandsbistanden på én milliard kroner. Den gensidige forsørgelsespligt i kontanthjælpen fjernes også som del af aftalen. 

78. Fusion mellem KL og Danske Regioner
21. november: KL og Danske Regioner meddeler, at de vil arbejde for en sammenlægning af de to i 2018. På KL’s generalforsamling 13. marts 2015 stemmer et flertal af de delegerede imidlertid imod forslaget om en fusion, og sammenlægningsplaner bliver lagt på hylden indtil det kommende folketingsvalg har afklaret regionernes skæbne. 

79. Regeringskrise fører til valg på Grønland
Aleqa Hammond28. november: I slutningen af september kom det frem, at regeringslederen i Grønland, Aleqa Hammond (Siumut), havde brugt offentlige midler til privat forbrug og ikke betalt pengene tilbage. Få dage senere forlod koalitionspartneren, Atassut, regeringen, og desuden valgte to Siumut-ministre at forlade deres poster. Dermed var regeringen halveret – ingen partier ønskede at danne en ny koalition med Siumut, og der blev udskrevet valg til afholdelse 28. november. Her genvandt Siumut regeringsmagten på trods af en tilbagegang på 8,5 procentpoint, og dannede 4. december en koalitionsregering mellem partierne Siumut, Demokraterne og Atassut. Kim Kielsen (S) bliver landsstyreformand i Grønland.

80. Sigtelserne mod Arnfeldt bliver droppet
Peter Arnfeldt 1. december: Anklagemyndigheden dropper sigtelsen mod Troels Lund Poulsens tidligere spindoktor, Peter Arnfeldt, for at have lækket fortrolige skatteoplysninger om daværende statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mand, Stephen Kinnock, i 2011. Politiet frafalder sigtelsen, da det ikke kan forventes, at Arnfeldt bliver fundet skyldig i lovovertrædelsen.

81. Underholdningsorkestrets dage er talte
9. december: Efter flere ugers heftig debat i medierne og mellem partierne om DR UnderholdningsOrkestrets fremtid underskriver kulturminister Marianne Jelved (R) 9. december public service-kontrakten for DR, hvor UnderholdningsOrkesteret ikke er nævnt. Det dødsdømmer orkesteret, der må lukke ved årsskiftet. Jelved går dermed imod ønskerne fra et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og et færøsk mandat. Hun har gennem hele forløbet fastholdt, at politikerne bør holde armslængde til DR. Til trods for kritik af egenrådighed mener Enhedslisten ikke, at sagen er stor nok til at fælde ministeren.

82. Fælles fodslag om folkeafstemning
10. december: Regeringen, Venstre, Konservative og SF indgår en aftale, hvori de lover at afholde folkeafstemning om det danske retsforbehold senest i første kvartal af 2016. Danskerne skal stemme om, hvorvidt forbeholdet skal erstattes af en tilvalgsordning, så Danmark fortsat kan deltage fuldt ud i det europæiske politiarbejde, Europol. 17. marts bliver partierne enige om, hvordan folkeafstemningen om retsforbeholdet skal skrues sammen.


De EU-positive partier er enige om en afstemning om det danske EU-retsforbehold.

83. Udlændingestyrelsen indrømmer fejl i Eritrea-sag
15. december: Justitsminister Mette Frederiksen (S) sender en redegørelse om den udskældte Eritrea-rapport tilbage til Udlændingestyrelsen med den begrundelse, at der stadig ikke er svaret på den faglige kritik, som der har været udtalt af rapporten. Få dage senere modtager ministeren en ny rapport med supplerende oplysninger, hvori styrelsen afviser politisk indblanding.

- 2015 -

84. Je suis Charlie
7. januar: Det satiriske magasin Charlie Hebdos redaktion i det centrale Paris bliver angrebet af bevæbnede islamister, der dræber flere ansatte, heriblandt redaktøren og flere kendte tegnere. Ytringen "Je suis Charlie" genlyder på de sociale medier i sympati, og 11. januar går en kæmpe menneskeskare med regeringsledere og ministre i spidsen i sørgemarch gennem Paris.

 
En kæmpe menneskeskare med regeringsledere og ministre i spidsen går i sørgemarch gennem Paris.

85. Finansministeriet regner på LA's politik
1. februar: Liberal Alliance får gennemregnet sin økonomiske politik af Finansministeriet. Beregningerne viser, at der vil komme 124.000 flere danskere i job, og at væksten i samfundet vil stige med 100 milliarder kroner på 10 år.

86. Næse til Troels Lund Poulsen
Troels Lund Poulsen4. februar: Et smalt flertal bestående af Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslisten tildeler Troels Lund Poulsen en næse for hans rolle i Thornings skattesag under valgkampen i 2011. Partierne i blå blok står uden for, da de ikke mener, at "det kan lægges til grund, at den daværende skatteminister Troels Lund Poulsen har involveret sig i Skat Københavns behandling af sagen eller i øvrigt har søgt at få afgørelsen omgjort."

87. Terror i København
14. februar: Danmark rammes af terror. Ved to skudepisoder i København bliver tre personer dræbt, heraf gerningsmanden efter ildkamp med politiet. Fem politibetjente såres. Det er et af de første terrorangreb på dansk jord. Med sagen følger et længere efterspil og en debat om, hvilken indsats der skal ske i forhold til terror. 19. februar præsenterer regeringen "Et stærkt værn mod terror – 12 nye tiltag mod terror”, som skal forhindre fremtidige terrorangreb.

Omkring 30.000 mennesker mindes skudofrene ved en mindehøjtidelighed efter terrorangrebet. 

Naser Khader 88. Comeback til Naser Khader
17. februar: Naser Khader meddeler, at han opstiller til folketingsvalget og dagen efter bliver han præsenteret som Konservatives nye folketingskandidat i Aarhus og Skanderborg. Khader går til valg på at få stoppet den “nazi-islamisme”, som han mener har spredt sig i den vestlige verden.

89. Alternativet med Å
Uffe Elbæk23. februar: Alternativet er officielt opstillingsberettiget til folketingsvalget, efter Indenrigsministeriet har godkendt partiets vælgererklæringer. Partiet får listebogstavet Å. Samtidig er partiet klar med sit første valgløfte: "Vi har ét altoverskyggende budskab: Hvis det ikke er klimamæssigt, socialt, økonomisk bæredygtigt, så bliver det uden os."

90. DSB-aftale
11. marts: Transportminister, Magnus Heunicke (S), lander en meget smal DSB-aftale med SF og Enhedslisten. I aftalen indgår 41,4 milliarder kroner, der skal bruges på blandt andet flere lyntog mellem København og Aarhus, bedre forhold for personer med handicap og flere siddepladser i togene.

91. Fyring af Sundhedsstyrelsens direktør 
Else Smith12. marts: Efter flere møgsager bliver sundhedsstyrelsen direktør, Else Smith, fyret af sundhedsminister Nick Hækkerup (S). Han udtaler til Altinget: "Der er brug for at få ryddet op og moderniseret Sundhedsstyrelsen. Vi har gennem en årrække – under skiftende direktører og ministre – set en række sager, som har skabt usikkerhed om tilsynet med det danske sundhedsvæsen. Sager, som har gjort befolkningen usikker på, om tilsynet med vores sundhedsvæsen fungerer godt nok."

92. Regeringen uden flertal for integrationsudspil 
18. marts: Regeringen præsenterer sit integrationsudspil “Alle skal bidrage - flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse”. 12. maj bliver det dog klart, at regeringen kun har opbakning fra SF. Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S)  indkalder derfor Venstre til forhandlinger 21. maj. Heller ikke Venstre og regeringen kan nå til enighed, og planen bliver derfor lagt på hylden til efter et valg.  

93. Sammebrud i gymnasieforhandlingerne
8. april: Efter længere tids forhandling melder regeringen, at der er sammenbrud i gymnasieforhandlingerne. Nye karakterkrav har været den største knast i forhandlingerne om en bred aftale, og undervisningsminister Christine Antorini (S) konstaterer, at partierne ikke kan nå til enighed. 

94. Thorning S-formand i 10 år
13. april: Helle Thorning-Schmidt har 10 års jubilæum som formand for Socialdemokratiet. 

Thorning fejrer sine 10 år som formand for Socialdemokraterne. 

95. Rejsekortet får skarp kritik
21. april: Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Transportministeriet og parterne bag det udskældte Rejsekort, efter at Rigsrevisionen har præsenteret en beretning om kortet. Det er rejsekortets dårlige økonomi, problemer med brugervenligheden og den seks-årige forsinkelse, der bliver kritiseret.  

96. Bankunion uden folkeafstemning
30. april: Justitsministeriet fremlægger et notat om mulighederne for dansk deltagelse i EU-bankunionen, der skal fungere som en fælles EU-tilsynsmekanisme af banksektoren. Justitsministeriet konkluderer, at dansk deltagelse ikke kræver en folkeafstemning, men regeringen vil ikke tage stilling til, hvorvidt Danmark skal deltage, før man har set, hvordan samarbejdet fungerer i praksis.  

97. Gade gør politisk comeback
Søren Gade 1.maj: Venstre løber med lidt af opmærksomheden på Arbejdernes Internationale Kampdag 1. maj. Efter fem år væk fra dansk politik meddeler den tidligere forsvarsminister Søren Gade nemlig, at han stiller op til Folketinget i Nordjylland. 

98. Thorning taler om dagpenge
1. maj: "Det kan godt lade sig gøre at skabe markant bedre dagpengeregler uden at det koster ekstra”. Efter lang tids stilhed kommenterer Thorning-Schmidt (S) på dagpengeproblematikken og åbner op for at gentænke de nuværende regler for genoptjening af dagpengeretten.

99. Terror-evaluering
6. maj: Justitsministeren fremlægger Rigspolitiets terror-evaluering. Redegørelsen afdækker blandt andet, at bevogtningen af den jødiske synagoge kom for sent, og samtidig antyder ministeren på pressemødet, at PET har misinformeret regeringen. Forinden pressemødet har PET-chef Jens Madsen meddelt, at han stopper.
Mette Frederiksen fremlægger terror-redegørelse. 

100. Valg til Folketinget
27. maj: Godt tre uger efter, at en 'Charlotte' fra DR ved en fejl kom til at udskrive valget pr. breaking-sms, vælger statminister Helle Thorning-Schmidt (S) at følge trop og trykke på den ægte valgknap. Ved et pressemøde i Statsministeriet meddeler hun, at hun har indstillet til hendes majestæt dronningen, at der udskrives valg til Folketinget 18. juni 2015.


Statsminister Helle Thorning-Schmidt udskriver valg på et pressemøde i Spejlsalen. 

---

Research foretaget af Lasse Dohn, Camilla Schouw og Nikita Selvig.

,

Forrige artikel Yahya Hassan har underskrifter nok til at stille op Yahya Hassan har underskrifter nok til at stille op Næste artikel Danskerne: Offentlig vækst er vigtigere end skattelettelser Danskerne: Offentlig vækst er vigtigere end skattelettelser