Kommuner skal betale statens tilskud til friskoler

Ø-SAMFUND: Som et led i vækstudspillet vil regeringen give friskoler lov til at lave filialer på småøerne. Men gaven bliver ikke godt modtaget i kommunerne. De skal nemlig betale statens tilskud til friskolerne.

”Det er godt nok en mærkelig gave. En urimelig gave. Den vil vi ikke have.”

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Lollands socialdemokratiske borgmester, Holger Schou Rasmussen, til et nyt skoleudspil fra regeringen, der ellers præsenterer det nye udspil som en fremstrakt hånd til Danmarks 27 ø-samfund.

Som et led i sit nye vækstudspil vil regeringen gøre det lettere for frie grundskoler på fastlandet at etablere filialer på småøerne. Det har den gamle Tvindlov hidtil sat en stopper for, men med lovændringen vil regeringen sikre bedre uddannelsestilbud på øerne.

Fremstrakt hånd – med girokort
Men den fremstrakte hånd fra regeringen rummer ikke bare en ændring af friskoleloven. Den indeholder samtidig et girokort – til kommunerne.

Som et led i ændringen vil regeringen nemlig tvinge de pågældende kommuner til at afholde den fulde udgift af statens tilskud til eleverne på friskolerne.

Udspillet kommer efter en konkret sag på Fejø, hvor Lolland Kommune som et led i massive besparelser har set sig nødsaget til at dreje nøglen om på den kommunale Fejø Skole. Derfor knyttede øboerne store forhåbninger til positive tilsagn fra privatskolen Horslunde Realskole, der gerne ville overtage undervisningen på Fejø og gøre skolen til en filial af privatskolen inde på Lolland.

Det satte lovgivningen imidlertid en stopper for. Derfor lægger undervisningsminister Christine Antorini (S) nu op til at ændre loven, så det bliver muligt for friskoler at lave filialer på småøerne.

V: Kommunerne straffes
Venstres folketingsmedlem og viceborgmester i Lolland Kommune, Henrik Høegh, står helt uforstående over for, at kommunerne nu skal betale for statens tilskud til privatskole-filialer på småøerne.

”Det lyder helt utroligt i mine ører. I Folketingets Landdistriktudvalg sagde ministeren, at hun forstod problematikken og arbejdede med et lovforslag. Men det blev ikke nævnt med et ord, at kommunerne skulle straffes ved at betale statens udgifter,” siger han.

Undervisningsminister Christine Antorini forklarer kommunernes forpligtelse til at betale statstilskuddet således:

”Det er vigtigt, at børn så vidt muligt kan komme i skole i deres nærområde. Med forslaget vil vi samtidig sikre, at kommunerne fortsat ser en fordel i at have en lille folkeskole på småøerne, så alle børn i den undervisningspligtige alder kan få et godt og gratis undervisningstilbud.”

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Ny S-kampagne angriber Løkke Ny S-kampagne angriber Løkke Næste artikel Cameron bliver i sadlen Cameron bliver i sadlen