Holstein: Kaos-rokade med perspektiv

ANALYSE: Efter nogle dage, hvor regeringen helt havde mistet kontrollen med begivenhederne, lykkedes det Thorning at få det bedste ud af den miserable situation. Især Karen Hækkerup og Dan Jørgensen kan blive en styrkelse af regeringen, vurderer Altinget.dks Erik Holstein.

Havde der været tale om en planlagt rokade, kunne man ligefrem se det som et smart træk: Der sker et par tiltrængte ministerskift, og regeringens mest magtfulde udvalg bliver stærkere besat. Nu er der langt fra tale om et kontrolleret forløb, og man kan i bedste fald tale om en feberredning fra en regering, der her og nu har efterladt sig et amatøragtigt indtryk.

Ser man derimod lidt længere frem - og et øjeblik glemmer, at justitsministeren blev fyret for en lodret løgn, og at socialministeren kun overlevede en dybt pinlig sag, fordi hun er partiformand - er der gode perspektiver i de nye ministerudnævnelser.

Taler lige ud af posen
Ikke mindst udnævnelsen af Karen Hækkerup (S) som ny justitsminister kan blive en tiltrængt styrkelse af den værdipolitiske front, der igen er ved at blive en vigtig slagmark.

Karen Hækkerup er tidligere retsordfører, hvor hun stod for en absolut strammerlinje. Den profil er særdeles vigtig for en socialdemokratisk justitsminister i en situation, hvor Radikale - og efter formandsskiftet også SF - trækker i en langt blødere retning. Hvor mange socialdemokratiske stemmer, der kan ende hos Venstre og Dansk Folkeparti, hvis den værdipolitiske flanke ikke dækkes af, kom der en brutal illustration af ved valget i 2001.

Den fyrede justitsminister, Morten Bødskov (S), lå ligeledes på en strammerlinje, men Hækkerup er mere retorisk slagkraftig end Bødskov. Nok så vigtigt er Karen Hækkerup ikke en embedsmandstype, som Bødskov er.

Derfor er der i det mindste en chance for, at Karen Hækkerup vil fungere som en politisk leder af Justitsministeriet i stedet for blot at være en papegøje, der læser op af de papirer, de magtfulde og selvbevidste embedsmænd i ministeriet producerer. At hun griber den chance - og ikke falder i embedsmandsfælden som talrige justitsministre før hende - bliver helt afgørende for hendes succes.

Stemmersluger med på holdet
I Fødevareministeriet erstattes Karen Hækkerup af europaparlamentariker Dan Jørgensen (S), og den udnævnelse havde de færreste set komme. Også det er imidlertid en styrkelse. Karen Hækkerup var ikke ligefrem jublende lykkelig over at overtage Fødevareministeriet, men det er til gengæld et område, Dan Jørgensen både har stor viden om og interesse for.

Dan Jørgensen har i Europa-Parlamentet anlagt en ren grøn profil, og især dyrevelfærd ligger ham på sinde. De holdninger vil han givetvis stadig lufte ved festlige lejligheder, men forventningen hos Socialdemokraterne er, at Dan Jørgensen vil føre en pragmatisk linje, hvor fødevarepolitikken bliver underordnet den altopslugende vækstdagsorden.

"Dan The Man" scorede vildt mange stemmer ved sidste EP-valg, og med en fødevareministerpost som ballast har han alle chancer for også at score pænt ved det kommende folketingsvalg.
  
Ind fra sidelinjen
At skatteminister Holger K. Nielsen (SF) overtager Udenrigsministeriet fra den sygdomsramte Villy Søvndal (SF) markerer endnu et step i Holger K's bemærkelsesværdige comeback. For mindre end to år siden var Holger K. helt på sidelinjen i SF, og han havde indstillet sig på, at han aldrig blev minister. Men de tumultariske begivenheder i SF har nu placeret ham på en af de fineste ministerposter.

I SF har man haft overvejelser om at bytte Udenrigsministeriet for et andet ministerium, især har man været lun på Klimaministeriet. Men SF kunne ikke få den pris for Udenrigsministeriet, man ønskede, og derfor endte man med at beholde posten.

Villy Søvndal var en mere visionær SF-formand end Holger K. Nielsen, men det er til gengæld ikke utænkeligt, at Holger K. kan få større succes som udenrigsminister. Søvndal var allerede vingeskudt, da han overtog Udenrigsministeriet, mens Holger The Comeback "Kid" har fået en opblomstring i sin karrieres efterår.

Holger K. Nielsen er ikke den store billetsælger, men han er normalt driftsikker, og han har som tidligere udenrigsordfører stor viden på sit nye fagområde. Det hører dog med til billedet, at han ikke fremover bliver SF's chefforhandler i vigtige indenrigspolitiske drøftelser. Den position overtages af transportminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Joker som politisk ordfører
Det er ikke overraskende, at Skatteministeriet i stedet havner hos SF's politiske ordfører, Jonas Dahl, der har gjort det ganske pænt - uriasposten taget i betragtning. 

Ministeremnerne står ikke i kø i SF's tilbageværende folketingsgruppe, men Jonas Dahl er grundig og arbejdsom. Det betyder meget på et ressortområde, hvor de kedelige sager står i kø, og hvor det er plat umuligt at blive populær blandt vælgerne.

Jonas Dahl har en afvæbnende stil, der kan blive god brug for som skatteminister.

Blandt de afledte effekter af rokaden bliver det især spændende at følge SF's nye politiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen. Hendes rutine er begrænset, hun kan blive meget følelsesfuld, og hun har indtil videre ikke været i frontlinjen. Hun kan i den bedste af alle verdener blive et frisk pust, men hun risikerer at blive savet midt over af de mere rutinerede politiske ordførere.

Endelig kommer erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) ind i regeringens centrale Økonomiudvalg, og dermed sidder han nu også formelt i den absolutte inderkreds, som han oprindelig var tiltænkt. Han erstatter beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der på sin side overtager Morten Bødskovs plads i regeringens andet centrale udvalg, Koordinationsudvalget.

Den formelle indtræden af Sass er en naturlig udvikling. Sass er anerkendt som en klart tænkende strateg, formodentlig den stærkeste overhovedet på det socialdemokratiske ministerhold.

Kommer man nogle måneder frem, kan den uventede december-rokade derfor vise sig som en styrkelse af regeringen. Men det kræver, at kaskaden af fejltagelser fra ministerholdet snart stopper. Det er der langt fra nogen garanti for.

Forrige artikel Landbrugets mareridt til Fødevareministeriet Landbrugets mareridt til Fødevareministeriet Næste artikel Her er de nye S-ordførere Her er de nye S-ordførere