LA: EU-spørgsmål skal i Folketingssalen

FIK DU LÆST: Det vil være en styrkelse af den parlamentariske kontrol, hvis forhandlingsmandatet i EU-sager skal gives i Folketingssalen frem for i Europaudvalget, mener flere partier. Regeringspartier og Venstre afviser. (Bragt første gang i maj).

De forhandlingsmandater, de danske ministre får med sig fra Europaudvalget, har ofte meget stor politisk betydning og kan få vidtrækkende konsekvenser. Derfor bør fagudvalgene inddrages direkte i EU-arbejdet gennem mandatafgivelse i Folketingssalen.

Det mener Liberal Alliance, som fredag har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget, hvor de beder Folketingets Præsidium i samarbejde med regeringen om at ændre Folketingets forretningsorden, så behandlingen af forhandlingsmandater i EU-sager flyttes fra Europaudvalget og ned i Folketingssalen.

"Da Europaudvalget blev oprettet, fyldte EU mindre end i dag. Og vi kan nu konstatere, at der vedtages meget EU-politik, som går hen over hovedet på folketingsmedlemmerne. Vi ønsker derfor at forpligte og inddrage Folketinget mere i arbejdet med EU-sager," siger Liberal Alliances EU-ordfører, Merete Riisager.

Påvirkning udtømmes hurtigt
Hun peger på, at EU i dag er så rammesættende for den danske politik, at det ikke er godt nok, at EU "holdes i strakt arm" og kun diskuteres af nogle få folketingsmedlemmer i Europaudvalget. EU-politikken skal "normaliseres", så fagordførerne bliver inddraget væsentligt mere end i dag.

"Der er i dag en god hensigt om at inddrage fagordførerne, men det virker ikke rigtig i praksis," siger Merete Riisager.

Og det er man enig i hos Enhedslisten, som fredag vil stemme for forslaget.

"Kendsgerningen er jo også den, at når mandatet først er givet til ministeren i Europaudvalget, så er muligheden for at påvirke forslaget udtømt," siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

"Det er meget ofte omfattende og kompliceret stof, som vedtages i Europaudvalget og i forhold til den grundige behandling, der sker i Folketingssalen, når vi behandler almindelige love, så er det altså utilfredsstillende," siger han og peger på, at når direktiverne kommer tilbage fra EU-systemet, skal de igennem tre lovbehandlinger i Folketingssalen, men uden folketingspolitikerne har nogen reel mulighed for at påvirke forslaget.

Europaudvalget sammenblander sager
Også Dansk Folkeparti bakker op om, at ministrenes EU-mandater skal afgives i Folketingssalen. Partiets EU-ordfører, Pia Adelsteen, mener, at forslaget fra Liberal Alliance er "rigtig godt".

"Europaudvalgsmøderne indeholder både orienteringssager og mandatafgivelse på samme møde. Men hvis vi fik ministeren til at gå i salen, når mandatet skal gives, så vil det give mere synlighed til den enkelte sag. I Europaudvalget drukner sagerne, når vi sidder og spørger til syv forskellige sager, fordi der er 13 ting på dagsordnen, vi skal runde," siger Pia Adelsteen.

S og V: Hvad er gevinsten?
De traditionelle EU-partier - Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, Radikale og SF - ventes dog alle at stemme imod beslutningsforslaget fra Liberal Alliance.

"Diskussionerne foregår allerede i dag for åbne døre i Europaudvalget, og det vil være fuldstændig uoverkommeligt, hvis de skulle gennemgås i Folketingssalen. Der er i dag rig mulighed for at blande sig i diskussionerne om afgivelse af mandater, så jeg har svært ved at se behovet for, at det skal ned i salen," siger Venstres Eva Kjer Hansen, der er formand for Europaudvalget.

Heller ikke Socialdemokraterne ser nogen gevinst ved, at mandatafgivelser skal ud af Europaudvalget.

"Jeg tror ikke rigtig på, at der vil komme flere politikere ned i salen, end der kommer op i Europaudvalget, når disse sager skal behandles. Der kan desuden ikke blive mere åbenhed, for Europaudvalgsmøderne er i forvejen tv-transmitteret. Og så skal man huske, at Europaudvalgsmøder også skal kunne indkaldes med kort varsel, og vi ved, hvor svært det at få plads til hasteforespørgsler i Folketingssalen i dag," siger Socialdemokraternes EU-ordfører, Jens Joel.

Kan gøre mere
Diskussionerne om, hvordan åbenheden bliver større, og fagordførerne bliver mere inddraget i EU-sagerne, er dog langt fra ny. Det er diskussioner, som ofte kommer op, fortæller Eva Kjer Hansen, der slår fast, at hun meget gerne ser EU-diskussionerne komme længere ud end i dag.

Og selvom Radikale vil stemme imod beslutningsforslaget fra Liberal Alliance, så ser de gerne, at man måske alligevel overvejer nye modeller for tildeling af mandater til ministeren.

"Man kunne eventuelt lade sig inspirere af Europa-Parlamentet, hvor man har en slags ordfører per forslag, som så skal forhandle et mandat på plads. Det kunne jeg da godt forestille mig," siger Radikales Sofie Carsten Nielsen.

Liberal Alliances beslutningsforslag er første punkt i Folketingssalen fredag morgen.

Altinget.dk holder sommerferie, men hver dag bringer vi udvalgte historier fra folketingsåret, der er gået.

Forrige artikel "Man skal foreslå det, man kan forklare" Næste artikel Rapport: Kloakker taber til skoler og plejehjem Rapport: Kloakker taber til skoler og plejehjem