Antorini vil aldersopdele erhvervsskolerne

UDDANNELSE: Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) vil have et voksen- og et ungdomsspor på erhvervsuddannelserne. Det kan sikre et bedre socialt fællesskab for de unge og løse en del af problemet med de manglende praktikpladser. Enhedslisten er kritisk.

De unge for sig og de voksne for sig.

Sådan kan fremtidens erhvervsuddannelser komme til at se ud, hvis man spørger børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S).

I dag er gennemsnitsalderen på erhvervsuddannelserne 21 år, og det store aldersspænd mellem de yngste og de ældste elever skaber ifølge ministeren en række problemer for uddannelserne.

"De studerende har forskellige livserfaringer med i bagagen, og det går ud over det sociale liv for de unge på uddannelserne. Derudover er der stor forskel på den undervisningspædagogik, man som lærer skal bruge over for unge og voksne, og derfor ser regeringen lige nu på, om vi kan lave et voksen- og et ungdomsspor på erhvervsuddannelserne," siger ministeren til Altinget.dk.

Ældste kan slippe for praktik
Ifølge Christine Antorini kan en aldersopdeling sikre, at især de unge elever får et stærkere socialt fællesskab på erhvervsskolerne. Derudover kan det også medvirke til, at de ældste elever kan komme hurtigere igennem uddannelserne.

Mange af dem har i forvejen praktisk arbejdserfaring med i bagagen, og derfor er det ifølge børne- og undervisningsministeren ikke altid nødvendigt, at de også skal igennem et langt praktikforløb. Det kan blandt andet være med til at løse problemet med de manglende praktikpladser, som i dag er med til at bremse mange erhvervselevers uddannelsesforløb.

"Noget af det vigtigste man får ud af at være i praktik, er erfaringen fra en arbejdsplads. Man lærer, hvordan det er at have et kollegialt fællesskab og være en del af en arbejdskultur. Det behøver man ikke, hvis man allerede har arbejdserfaring," siger Christine Antorini til Altinget.dk.

EL: Praktik er for alle
Den køber regeringens støtteparti, Enhedslisten, dog ikke.
Selvom uddannelsesordfører Rosa Lund er positiv over for at aldersopdele erhvervsuddannelserne, mener hun ikke, at det skal føre til mindre praktik for de ældste elever.

"Man skal huske på, at der foregår mange læringsmæssige ting i et praktikforløb, og derfor tror jeg ikke, at det hjælper nogen med mindre praktik. Man skal derimod styrke hele praktikforløbet," siger Rosa Lund til Altinget.dk.

Forrige artikel Helle Thorning-Schmidts grundlovstale Helle Thorning-Schmidts grundlovstale Næste artikel Pia Kjærsgaards grundlovstale Pia Kjærsgaards grundlovstale