Yderfløjene går frem inden skattedrama

RISBJERGS SNIT: Fløjpartierne DF, LA og især Enhedslisten går frem i maj måneds meningsmålinger. Rød blok går dog fortsat tilbage samlet set. S fortsætter nedturen med ny bundrekord i Risbjerg-snittet.

Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab, Altinget.dks valgekspert

Yderfløjene i Folketinget går styrket ind i forhandlingerne om en skattereform. Fløjpartierne Dansk Folkeparti (DF), Liberal Alliance (LA) og især Enhedslisten (EL) går frem i Altinget.dks gennemsnit for maj måned.

Disse tre partier har nu alle en tilslutning, der er større end ved valget i 2011. Derimod går de øvrige parter alle sammen tilbage bortset fra SF, der har en lille fremgang efter store blødninger i de seneste måneders målinger. 

Alle meningsmålinger i maj måneds gennemsnit er gennemført, inden skatteforhandlingerne gik i gang på Christiansborg. Der er altså tale om udgangspunktet for partierne, før de politiske storme, vi kan forvente op til sommerferien.

Men tendensen i Altinget.dks gennemsnit for maj måned er den samme som i Megafons opsigtsvækkende måling for Politiken og TV2, der blev bragt fredag den 1. juni. Den viste historisk lav opbakning til Socialdemokratiet (S) og med 16,9 procent og omvendt en jubelmåling for EL med 11,3 procent.

Nyt lavpunkt for S
I Altinget.dks snit for maj måned rammer S også et nyt lavpunkt. 20,3 procents opbakning er  det laveste for S i Risbjerg-snittets historie, som daterer sig tilbage til 1990. Der er dårligere end Nyrups opbakning efter hans indgreb i efterlønnen i 1998, og lavere end den hidtidige bundrekord i marts 2012 med 20,9 procent.

EL går samtidig frem fra 7,5 til 8,5 procent, hvilket er den største opbakning til partiet nogensinde i Altinget.dks vægtede gennemsnit.

Med 44,4 procent går rød blok dog fortsat tilbage nu for ottende måned i træk siden valget. Det er kun en lille og statistisk usikker tilbagegang på 0,3 procent i forhold til april. Men det er dog på et så lavt niveau for rød blok, at det alvorligt truer regeringens overlevelse ved et valg. Da VKO kom under de 45 procent i maj 2010 genvandt VK-regeringen ikke mere udsigten til parlamentariske opbakning ved et kommende valg.

Forrige artikel Her taler politikerne grundlovsdag (2012) Her taler politikerne grundlovsdag (2012) Næste artikel Trepartsforhandlinger afgør skæbnen for de faglige fradrag Trepartsforhandlinger afgør skæbnen for de faglige fradrag