Rigsrevisor afviser pression

REVISION: Rigsrevisionens formand afviser blankt, at sommerens angreb fra regeringen har fået Rigsrevisionen til at holde igen med kritik af Justitsministeriet. Også statsrevisorerne freder Justitsministeriet.

Socialdemokraternes finanslovsordfører Morten Bødskov havde kridtet banen af, da han konkluderede, at Justitsministeriet har givet ukorrekte oplysninger til Folketinget om politireformen. Men Bødskov fik ikke yderligere ammunition, da statsrevisorerne i eftermiddag konkluderede på Rigsrevisionens rapport om politireformen.

Statsrevisorerne lagde sig nemlig klods op af Rigsrevisionen, der - som Altinget.dk kunne berette fredag - giver fripas til Justitsministeriet, når ansvaret for politireformens økonomiske kaos skal placeres.

"Der er Rigspolitiet, der er hovedsynderen i sagen. Andet kan vi ikke konkludere på baggrund af Rigsrevisionens beretning," siger formanden for statsrevisorerne Peder Larsen til Altinget.dk.

Gravet et helt år
Konservatives statsrevisor Helge Adam Møller konkluderer således:

"Bødskov har jo ytringsfrihed og må grave alt det videre, han vil. Men nu har Rigsrevisionen gravet et helt år og set alle svar fra Justitsministeriet igennem, og deres konklusion er klar," siger Helge Adam Møller, der erklærer sig skuffet over Rigspolitiet.

I sommerens kontrovers om Rigsrevisionens kritik af Sundhedsministeriet, blev statsrevisorerne delt efter politiske skillelinjer. Det var helt ekstraordinært, og i onsdagens konklusion på politireformens økonomiske rod lykkedes det de seks statsrevisorer at nå til en enig konklusion. Dermed skrev også Socialdemokraternes statsrevisor Mogens Lykketoft under på en tekst, der placerer ansvaret hos Rigspolitiet.

Men Lykketoft mener ikke, statsrevisorerne dermed har afvist Bødskovs kritik:

"Jeg mener stadig, der er nogle supplerende spørgsmål, man kan stille. Man kan sidde tilbage med en usikkerhed om, hvor tidligt man i Justitsministeriet har fornemmet, at økonomien var i skred. Jeg mener i hvert fald, det falder tilbage på den politiske styring, at decentraliseringen af personale og lønregnskaber i politiet var alt for forhastet," siger Lykketoft.

Blind tillid
De Radikales statsrevisor Manu Sareen vurderer, at man i Justitsministeriet har haft en alt for blind tillid til Rigspolitiets økonomistyring:

"Man kan undre sig lidt over, at Justitsministeriet ikke har holdt skærpet opsyn med regnskaberne under en så omfattende reform. Men hovedproblemet ligger klart hos rigspolitiet," siger Sareen.

Selvom der således er en diskret undren over Justitsministeriet blandt nogle af statsrevisorerne, levnede Rigsrevisionens beretning ikke mange chancer for videre kritik af ministeriet. Rigsrevisor Henrik Otbo understreger, at man på ingen måde har mildnet kritikken af Justitsministeriet som følge af regeringens sommer-felttog mod Rigsrevisionen:   

"Det kan jeg helt afvise. Den sag har vi lagt bag os. Vi er fuldstændig uafhængige og har et godt lovgrundlag. Men i øvrigt er det fint, at der er debat om vores arbejde," siger Otbo.

Fastholder kritik
Statsrevisorernes bemærkninger får ikke Morten Bødskov til at frafalde sin kritik:

"Jeg kan konstatere, at de oplysninger, vi har fået, ikke stemmer overens med virkeligheden. Justitsministeren har udleveret papirer til Folketinget, som ikke holder vand. Det er alvorligt." siger Bødskov.

,

Forrige artikel Danskerne dropper ikke kødet for klimaet Danskerne dropper ikke kødet for klimaet Næste artikel Hård kritik af finansministeren