Landbruget raser over afgift på ko-prutter

SKAT: Dansk Landbrug er rystet over, at Skattekommissionen foreslår afgifter på udledninger af kvælstof og metan. Professor mener, at afgifterne hjælper.

Skattekommissionens udspil er virkelighedsfjernt og langt fra regeringens tanker om Grøn Vækst, mener præsident i Dansk Landbrug Peter Gæmelke.

Han er rystet over, at kommissionen forslår at forhøje afgifterne på energi og spildevand og at lægge nye afgifter på udledninger af kvælstof og metan. I alt mener landbruget, at de rammes af ekstra-afgifter på mellem 2,7 og 3,5 milliarder kroner.

"Det her ødelægger dansk landbrug og fødevareerhvervets konkurrenceevne, hvis det bliver gennemført i fuldt omfang. Vi støtter meget, at skatten på arbejde skal ned, men jeg er rystet over, at forslagene så ensidigt rammer vores erhverv," siger han.

Afgift på ko-prutter 
Skattekommissionen foreslår at indføre en afgift på drivhusgassen metan - populært sagt en afgift på ko-prutter. Kommissionen regner med, at afgiften kan indbringe 550 millioner kroner årligt (se forslaget nedenfor).

Dansk Landbrug fremhæver, at afgiften vil fordyre produktionen, og det blot vil betyde, at produktionen flytter andre steder hen.

"Hvis man beskatter koprutter i Danmark, så flytter køerne bare til udlandet og prutter videre. Det hjælper ikke klimaet, med mindre man indfører internationale regler," siger Peter Gæmelke.

Uenighed om kvælstof 
Skattekommissionen foreslår desuden at indføre en afgift på udledning af kvælstof på 4 kroner pr. kilo. Det skal give 1,2 milliard kroner i statskassen. Afgiften skal hjælpe med at opfylde miljømålene, og kommissionen regner med, at en afgift kan betyde en reduktion af kvælstofudledningen på 30 millioner kilo årligt. Det tvivler Peter Gæmelke på.

"Jeg tror ikke, at en afgift reducerer kvælstofudledningen yderligere. Det, der ville virke, er målrettede tiltag på de følsomme arealer gennem omlægningen og udtagning af jord, og beskyttelse af vandløb og de miljøfølsomme områder. Det ville der være perspektiv i," siger han.

Professor på DMU Mikael Skou Andersen er dog overbevist om, at en afgift vil hjælpe.

"Det vil helt sikket have en effekt, selv om det er en meget lille afgift," siger han.

Forrige artikel Skattekommission: Afgifter på usund mad gavner sundhed Næste artikel Koch giver a-kasserne en på kassen Koch giver a-kasserne en på kassen