Regeringens tobaksforbud kan kræve ændringer af EU-regler

Hvis regeringens ønske om et tobaksforbud for unge født efter 2010 skal blive til virkelighed, kræver det, at forslaget kan realiseres inden for EU-lovgivningen. Om det kan lade sig gøre er fortsat uvist, men forslaget kan ende med at sætte gang i diskussioner, der kan bane vejen for lignende forbud i andre lande, vurderer ekspert.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har allerede erkendt, at regeringens forslag om at forbyde køb af cigaretter for børn og unge født efter 2010 kan blive juridisk kompliceret. 

Og det potentielle juridiske bøvl skyldes, at et dansk forbud skal forenes med gældende EU-regler på området. 

Det oplyser Sundhedsministeriet i en mail til Altinget. 

“En sådan lovgivning vil skulle udformes inden for rammerne af EU-retten, herunder reglerne om varernes frie bevægelighed og tobaksvaredirektivet. Der er derfor behov for en dialog om spørgsmålet i EU-regi,” skriver ministeriet.

Ministeriet tilføjer dog samtidig, at den nuværende aldersgrænse vil kunne hæves "mærkbart" inden for de gældende regler.

Ifølge forsker og Ph.d. ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, Céline Brassart Olsen, er der ikke noget EU-lovgivning, der direkte forhindrer Danmark i, at lave egne regler for aldersgrænser for køb af tobaks- og nikotinprodukter.  

Hun har fulgt reguleringen af tobaksprodukter nationalt og internationalt i mange år og forklarer, at udfordringen ved et tobaksforbud for personer født efter 2010 er, at det af naturlige årsager på et tidspunkt vil blive ulovligt for alle danskere at købe cigaretter.

Og det vil – som Sundhedsministeriet også bemærker – udfordre reglerne om den frie bevægelighed for varer inden for EU. 

”Eftersom de nye danske regler de facto vil forbyde salget af tobaksprodukter i det lange løb, så kunne man argumentere for, at forbuddet vil være en barriere for handlen inden for EU og derfor være ulovligt,” siger hun.  

Ikke så ligetil  

Derfor er spørgsmålet, som i virkeligheden skal besvares i EU-regi, om det kan lade sig gøre for Danmark helt at gøre det ulovligt at købe tobaks- og nikotinprodukter i det lange løb. 

Og dét er ikke så ligetil at svare på, forklarer Céline Brassart Olsen: 

På den ene side kan man forvente, at tobaksindustrien vil argumentere for, at forbuddet vil være et brud på reglerne om varernes fri bevægelighed.

På den anden side er der allerede eksempler på, at salget af visse tobaksprodukter er forbudt i visse europæiske lande, siger Céline Brassart Olsen og fremhæver blandt andet Finland, der har forbudt tilsætning af smagsstoffer i e-cigaretter. 

Og det kan tale for, at det danske forbud ikke vil blive kendt ulovligt. 

”Alder er ikke reguleret på EU-niveau, så den danske regel er ikke i sig selv ulovlig. Hvis den udfordres, skal det i en retssag vurderes om forbuddet er proportionelt og nødvendigt. Og det kan man godt argumentere for set i lyset af de skadelige effekter af tobaksforbrug,” siger hun. 

Danmark som foregangsland 

Forslaget om et tobaksforbud indgår i regeringens sundhedsudspil som en del af et samlet forsøg på at lave et paradigmeskifte i forebyggelsesindsatsen mod unges forbrug af alkohol og cigaretter. 

{{toplink}}

På pressemødet forklarede Magnus Heunicke flere gange, at der er juridiske nødder, der skal knækkes, før forslaget kan blive til virkelighed.  

”Danmark vil være det andet land, der går den her vej. Så der er ikke mange lande, vi lige kan sammenligne os med. Det vil sige, at det juridisk selvfølgelig bliver en udfordring. Men vi må kunne løse de juridiske udfordringer,” lød det fra sundhedsministeren.  

Céline Brassart Olsen vurderer, at hvis flere EU-lande følger det danske eksempel, kan det sætte gang i diskussioner, der i sidste ende kan føre til ny lovgivning, som gør det muligt for andre EU-lande helt at udfase køb af tobak. 

”Ser man på historikken for tobakslovgivningen i EU, så er mange lovændringer sket som et resultat af, at et eller flere lande har vedtaget dristige tiltag på nationalt niveau,” siger hun.  

Forrige artikel Præsident Biden: ”Putin får præcis det modsatte af, hvad han ønskede” Præsident Biden: ”Putin får præcis det modsatte af, hvad han ønskede” Næste artikel Dagens overblik: Nato’s ledere varsler oprustning af alliancen, og flere russere søger asyl i Danmark Dagens overblik: Nato’s ledere varsler oprustning af alliancen, og flere russere søger asyl i Danmark