Politisk Stuegang: Klarer sundhedsvæsenet coronabølgen?

STUEGANG: Hvorfor skal man ikke teste langt mere aggressivt? Hvordan har styrelser og minister håndteret coronaepidemien? Det er spørgsmål, der bliver diskuteret i dette afsnit af Politisk Stuegang. Deltagerne giver også deres vurdering af, om sundhedsvæsenet kan klare presset, når epidemien er på sit højeste.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Det er nonsens at teste løs for coronasmitte i den brede befolkning. Men det har sundhedsmyndighederne ikke været dygtige nok til at forklare hr. og fru Danmark. Og det er en af årsagerne til, at spørgsmålet om teststrategier har skabt så stort politiske røre.

Sådan lyder vurderingen fra både Vive-forsker Sidsel Vinge og tidligere regionsdirektør Leif Vestergaard Pedersen i denne særudgave af Politisk Stuegang, der står i coronaudbrudets tegn.

Forstår godt personalet
Torben Mogensen, der er tidligere lægelig vicedirektør på Hvidovre Hospital så dog gerne, at man mere aktivt forsøgte at smittespore via test, uden dog at kopiere de mere aggressive teststrategier fra Asien. Men de er alle enige om, at regeringen og Sundhedsstyrelsen burde have sagt mere direkte, hvorfor man i sidste uge skruede ned for antallet af test – også blandt sundhedspersonale.

”Man skulle bare have sagt det åbent, at det var, fordi man manglede kapacitet. Og jeg forstår godt, at personalet blev bekymret, når de ikke alle kan blive testet ved sygdom,” siger Torben Mogensen i udsendelsen.

Flere personaleorganisationer har kritiseret manglen på test og værnemidler.

”Manglen på værnemidler er alvorlig. Vi ved fra tidligere eksempler, at der er personale, som er døde efter at være blevet smittet af deres patienter,” siger Torben Mogensen.

Fejl at kritisere sin egen direktør? 
I programmet bliver myndighedernes og sundhedsministerens indsats også diskuteret. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) får overordnet ros for sin indsats. Men Heunicke har begået en fejl ved at kritisere sin egen styrelse offentligt, lyder kritikken i programmet.

Deltagerne er dog enige om, at politikerne og myndighederne i det store billede har håndteret coronapandemien godt indtil videre.

Derfor er de også positive på det konkrete spørgsmål om, hvorvidt de forventer, at sundhedsvæsenet kan håndtere de ekstra patienter, der vil komme, når antallet af smittede i løbet af de næste uger ventes at nå sit maksimum.

 

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

 

Forrige artikel Podcast: Overlæge holder fast: Podcast: Overlæge holder fast: "Vi kommer ikke til at se italienske tilstande i Danmark” Næste artikel Podcast: Coronapatienter bliver hurtigere indlagt end i foråret Podcast: Coronapatienter bliver hurtigere indlagt end i foråret