S: Vi skal som politikere have lov at præge Det Kongelige Teater

INTERVIEW: Socialdemokratiets kulturordfører, Jan Johansen, afviser, at de hyppige udskiftninger i bestyrelsen på Det Kongelige Teater går ud over kontinuitet. ”Vi vil rykke teatret i en ny retning,” forklarer han.

I forbindelse med den seneste rammeaftale for Det Kongelige Teater valgte den socialdemokratiske regering at erstatte hovedparten af bestyrelsen med nye medlemmer.

Det er tredje gang i træk, at teatret får udskiftet bestyrelsen kort efter et regeringsskifte, hvilket kritiseres i hårde vendinger af teatrets tidligere bestyrelsesformand, Stine Bosse, og teaterchef Morten Hesseldahl for blandt andet at tilsidesætte armslængden.

Morten Hesseldahl foreslår, at kulturministre fremover ikke må udskifte mere end halvdelen af bestyrelsen på Det Kongelige Teater, men det forslag er en dårlig idé, mener Socialdemokratiets kulturordfører, Jan Johansen (S), der afviser kritikken.

”Hvis der sidder nogle bestyrelsesfolk på et tidspunkt, som kører det i en anden retning, end politikerne ønsker, så mener jeg helt klart, at politikerne skal kunne skifte dem ud,” siger Jan Johansen.

Og ifølge ordføreren er der gode grunde til, at fem ud af seks bestyrelsesmedlemmer på Det Kongelige Teater skulle udskiftes.

”Vi ville gerne kigge anderledes på, hvordan og hvorledes vi får flere folk i Det Kongelige Teater – særligt med fokus på andre befolkningsgrupper end dem, der går i teatret i dag. Jeg synes for eksempel, det er meget positivt, at en person som Per Christensen (3F-formand) er kommet i bestyrelsen. Han kommer fra samme sted som mig, og de nye medlemmer har i det hele taget nogle andre kompetencer. Det her er måden, man gør det på. Sådan fungerer det også i andre firmaer,” siger Jan Johansen.

Så du siger, at det er en politisk motivation, der ligger til grund for jeres udskiftning af bestyrelsen?

”Nej, prøv at høre. Vi er jo også politikere for fanden. Jeg stiller ikke spørgsmål ved armslængden. Men vi hælder en halv milliard om året afsted til Det Kongelige Teater, så skal der vel også være et eller andet, som vi politikere kan være med til at præge i en bestemt retning. Det er ikke os, der skal køre den daglige drift. De andre har gjort et fortræffeligt stykke arbejde, men der er behov for nye øjne til at finde en løsning på, hvordan man får bredt teatret ud til andre befolkningsgrupper, så de også taler til en ufaglært som mig. Jeg ved, hvor svært det er for sådan nogle som os at komme i Det Kongelige Teater,” siger han.

Din partikammerat Mogens Jensen (S) reagerede meget kritisk, da Bertel Haarder som kulturminister i 2015 udskiftede hele bestyrelsen. Her var hans argument netop, at kontinuitet og erfaring var en vigtig ressource i en bestyrelse. Havde han ikke en pointe?

”Ja, nu er jeg jo ikke Mogens Jensen, vel. Kontinuiteten er der stadig. De nye folk er jo erfarne folk. Jeg tror stadig på, at de mennesker, der er sat ind, har kompetencer til at sidde der,” siger Jan Johansen.

Du nævnte selv 3F-formand Per Christensen, som er ny i bestyrelsen. Han skal diskutere overenskomster i bestyrelsen, mens hovedparten af de ansatte på teatret er 3F-medlemmer. Kan han være uafhængig?

”Ork ja. Det kan han 100 procent. Det er jo ikke ham, der kører forhandlingerne overhovedet. Jeg forstår slet ikke, du stiller det spørgsmål. I 3F er de opdelt i grupper, der forhandler overenskomster på forskellige fagområder. De forhandlinger har Per Christensen intet at gøre med. Han sidder som bestyrelsesmedlem for at få bredt Det Kongelige Teater mere ud til den brede befolkning. Det er sådan, jeg ser på det,” siger Jan Johansen.

Du siger, at vi ”hælder en halv milliard afsted til Det Kongelige Teater”. Skal jeg forstå det sådan, at du mener, det er for mange penge?

”Nej. Jeg er sat herind for at repræsentere de mennesker, der har stemt på mig. Og vi har da et vist politisk ansvar for, at deres skattekroner bliver brugt på den bedst tænkelige måde. Og det tror jeg på, at den bestyrelse, der er sat ind nu, kan gøre.”

Hvis der om fire år er kommet en ny regering, så kommer du ikke til at beklage dig over, hvis en borgerlig kulturminister udskifter bestyrelsen igen?

”Det er jo Bertel Haarder, vi har udpeget til formand. Han er da vist borgerlig? Så det her handler ikke om partipolitik. Det handler om, at alle partierne på Christiansborg gerne vil have den bedste bestyrelse. Så skifter de den ud, så tænker de vel, at det ikke er kørt i den rigtige retning,” siger Jan Johansen.

Forrige artikel Når magten skifter på Christiansborg, skifter magten på Det Kongelige Teater Når magten skifter på Christiansborg, skifter magten på Det Kongelige Teater Næste artikel DF-spindoktor var en af Borgens stærkeste spillere DF-spindoktor var en af Borgens stærkeste spillere