Flertal støtter prisloft på studieture – men ikke nødvendigvis på 3.000 kroner

LOFT: Et flertal vil have loft over egenbetalingen til studieture på ungdomsuddannelserne – men vil ikke lægge sig fast på regeringens grænse på 3.000 kroner.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) får noget at forhandle hjem, når hun snart indkalder til forhandlinger om et prisloft på studieture.

Trods opbakning fra SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, som udgør et flertal med regeringen, så er der et stykke vej til en endelig aftale.

For selv om de støtter regeringens intentioner, vil uddannelsesordførerne ikke lægge sig fast på en beløbsgrænse.

”Jeg hører ministerens udmelding som et oplæg til diskussion. Men vi bakker op om diskussionen. Det er væsentligt, at alle kan være med. Vi må ikke ekskludere nogen på baggrund af økonomi,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

”Jeg anerkender, at der er grænser for, hvor langt ud i verden man kommer for 3.000 kroner. Men de 15.000-20.000 kroner, vi har set nogle steder, kan ikke lade sig gøre for alle forældre og unge,” tilføjer han.

Røde partier er positive
SF og Enhedslisten giver begge udtryk for, at et loft på 3.000 kroner ikke er helt skævt. Men det skal diskuteres nærmere.

”3.000 kroner er også mange penge for en gymnasieelev. De fleste får først SU i 3.g, så det kræver en hel del at spare op til det med et ungejob,” siger Astrid Carøe (SF).

Hun vil nu lytte til institutionerne og eleverne, før hun lægger sig fast på et beløb eller en model for brugerbetaling.

En mulighed kunne nemlig være, siger SF’eren, at sætte et maksbeløb for hele uddannelsen – og ikke blot den enkelte studietur.

Nej fra VKR
Ifølge Danske Gymnasier har ni ud af ti gymnasier allerede sat grænser for egenbetaling på studieture.

Foreningen har lavet en helt ny spørgeskemaundersøgelse, der viser, at halvdelen af de gymnasier, der har et prisloft, har sat et loft på 4.000 kroner.

Pernille Rosenkrantz-Theil forventes at indkalde Folketingets partier til forhandlinger i løbet af kort tid. Men Venstre, Konservative og Radikale takker på forhånd nej til at gå med på regeringens forslag.

Læs, hvorfor i den fulde artikel på Altinget Uddannelse.

Forrige artikel Prøv quizzen: Hvor godt husker du 10'erne? Prøv quizzen: Hvor godt husker du 10'erne? Næste artikel Danmarks tech-ambassadør skifter til Microsoft Danmarks tech-ambassadør skifter til Microsoft