Radikale sætter S på plads: Fingrene væk fra satspulje-pengene

SATSPULJE: Regeringen vil finansiere sit børneudspil med de millioner, der nu ruller ind fra udløbne satspuljeprojekter. Men selvom satspuljen er nedlagt, skal satspuljepartierne fortsat disponere over de tilbageværende midler, understreger Radikale.

Regeringen har gjort regning uden vært, hvis de tror, at de frit kan disponere over midlerne i den såkaldte satspulje-reserve.

Sådan lyder formaningen fra Radikale.

"De kan ikke røre reserven. Der er jeg simpelt hen lodret uenig med socialdemokraterne i, at de bare kan disponere over de penge," siger socialordfører Rasmus Helveg Petersen.

Vil bruge 600 millioner til børneudspil
Baggrunden er, at Socialdemokratiet vil finansiere dele af sit børne- og socialudspil 'Altid på børnenes side' fra maj via de millioner, der ruller ind fra udløbne satspuljeprojekter.

Fra 2025 og frem vil man hente 600 millioner kroner årligt, og dermed har man støvsuget stort set hele reserven, som til den tid vil udgøre omkring 700 millioner kroner årligt.

Den nye S-regering og støttepartierne er enige om at nedlægge satspuljen, som gennem mange år har støttet forskellige projekter målrettet socialt udsatte. Derfor bliver pengene fra de "gamle" projekter, som udløber i de kommende år, så at sige ledige.

Læs mere: S begraver de sidste rester af satspuljen 

Satspuljekredsen bestemmer over pengene
Ifølge aftaleteksten fra finansloven for 2019, hvor det blev besluttet at standse tilførslen af midler til satspuljen fra 2020, er det fortsat partierne i den oprindelige satspuljekreds (V, LA, K, DF, S, SF, RV og ALT), som står for udmøntning af midlerne fra reserven.

"Jeg har ingen grund til at betvivle, at socialdemokraternes børneudspil også er socialpolitik, men det ændrer ikke på, at midlerne skal disponeres i forligskredsen," siger Rasmus Helveg.

I den fulde artikel på Altinget Social kan du se, hvorfor social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) mener, at regeringens forslag er "inden for skiven". Og hvad Enhedslisten, som står uden for satspuljekredsen, mener om spørgsmålet.

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel USA starter med blød charme i Grønland USA starter med blød charme i Grønland