Hård kritik af regeringens nye stresspanel: Populistisk og useriøst

FOLKESYGDOM: Regeringens nationale stresspanel får hård medfart. Forskere og fagforeninger undrer sig over, at initiativet overlapper forhandlinger om arbejdsmiljøreform. Sundhedsministeren afviser kritikken.

Et nyt nationalt stresspanel skal øge bevidstheden om, hvad stress er og komme med forslag til, hvordan samfundet bedre kan forebygge og reducere stress.

Men regeringens initiativ møder hård kritik fra både forskere og fagforeninger. Dels fordi det 10 personer store panel ikke rummer én eneste anerkendt stressforsker, dels fordi processen overlapper et eksisterende ekspertudvalg, som skal bane vej for en arbejdsmiljøreform.

"Det virker ikke seriøst. Hvis hensigten er at udkomme med noget kvalificeret, er det besynderligt, at man så ikke vælger nogen mere kvalificerede mennesker," siger seniorforsker Bo Netterstrøm, der i mange år har været overlæge med speciale i stress og i dag er selvstændig konsulent.

Risikerer blinde vinkler
Flere andre anerkendte stressforskere kritiserer sammensætningen af det nye panel, som består af en sociolog, flere læger, direktører, foredragsholdere, forfattere samt 'hjernelægen' Peter Lund Madsen.

Samtidig vækker det undren, at stresspanelet bliver nedsat, just som et ekspertudvalg er på vej med anbefalinger, som bliver startskud til efterårets forhandlinger om en arbejdsmiljøreform – hvor arbejdsrelateret stress bliver et tema.

"Det virker ret underligt, at man ikke har formået at tænke de to initiativer sammen, som nu kommer til at overlappe hinanden. Stresspanelet virker som et lidt populistisk indslag, fordi en række ministre gerne vil vise handlekraft på et område, som berører rigtig mange danskere," siger Martin Rasmussen, der er næstformand i HK.

Ellen Trane afviser
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) afviser kritikken og understreger, at panelet kommer til at trække på eksterne eksperter - for eksempel stressforskere og psykologer.

"Det er altså ikke sådan, at panelet kommer til at sidde og arbejde i et vakuum,” skriver hun i en mail til Altinget.

Ministeren understreger, at stresspanelet - som blandt andet skal beskæftige sig med perfekthedskultur, uddannelse, familieliv, digitalisering og unge, har et langt bredere afsæt end ekspertudvalget om arbejdsmiljø.

"Stress er en meget bredere dagsorden end arbejdsmiljø, og derfor er jeg også glad for, at vi ved at lave et arbejde på tværs af hele seks ministerier nu få sat ind på så mange fronter. Det er nødvendigt for reelt at få løst problemerne," skriver hun.

Læs hele interviewet med ministeren her.

I den oprindelige artikel fremgik det, at operasangeren Peter Lodahl var en del af stresspanelet, hvilket fremgår af flere ministeriers hjemmesider. Han har dog afslået regeringens tilbud om at blive del af panelet. Artiklen er derfor præciseret.

Forrige artikel Dagens overblik: Pape er klar til regering med DF og Skipper vil være statsminister Dagens overblik: Pape er klar til regering med DF og Skipper vil være statsminister Næste artikel Venstre henter pressechef hos Danmarks Lærerforening Venstre henter pressechef hos Danmarks Lærerforening