Ansatte i EU-agentur har København blandt favoritterne

UDFLYTNING: København er i top fem over mest attraktive byer, når man spørger ansatte i EU's lægemiddelagentur om, hvor de helst vil flytte hen.

København er blandt de fem mest attraktive byer blandt ansatte hos EU's lægemiddelagentur EMA, der til foråret 2019 skal flytte fra London til et andet EU-land.

Det viser en ny undersøgelse, som lægemiddelagenturet selv har foretaget blandt sine ansatte. De er blevet spurgt om, hvilke byer de kunne forestille sig at flytte til sammen deres familie, når agenturet skal finde et nyt værtsland.

Danmarks hovedstad kommer ind på en femteplads, kun overhalet af Amsterdam, Barcelona, Wien og Milano, viser den samlede opgørelse, som er blevet lækket til Politico.

Dermed placerer København sig i det gode selskab af kandidatlande, som kan tiltrække nok nuværende EMA-ansatte til, at udflytningen fra det Brexit-ramte London ikke vil få alvorlige konsekvenser for lægemiddelsikkerheden og folkesundheden i Europa.

En femteplads på en liste over 19 kandidatlande er alt i alt en meget flot placering, mener direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.

"København har ikke så meget solskin som Barcelona og Milano har, og Amsterdam ligger så centralt i Europa. Derfor synes jeg det er utroligt flot, at vi trods alt scorer så højt. Det siger noget om, hvor god København er som by og hvor godt vores bud er," siger han.

Kun fem kandidater er attraktive nok
EU-lægemiddelagenturet advarer selv om, at det i sidste ende kan betyde en krise for Europas folkesundhed, hvis den forkerte kandidatby bliver valgt. På baggrund af, hvor mange af de nuværende ansatte der vil flytte med til de pågældende byer, har lægemiddelagenturet opstillet fire scenarier for, hvad en udflytning vil betyde (se faktaboks til højre).

Kun fem af kandidatbyerne – heriblandt Danmark – placerer sig i en den mørkegrønne kategori, hvor EMA selv vurderer, at agenturet kan være fuldt genoprettet efter to til tre år. For de øvrige kandidater frygter EMA, at personaletabene vil have vidtrækkende konsekvenser for Europas patienter.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Skatteminister: Geografisk skæve skattelettelser er uundgåeligt Skatteminister: Geografisk skæve skattelettelser er uundgåeligt Næste artikel Flertal kræver strammere regler mod tomme boliger Flertal kræver strammere regler mod tomme boliger