Muslimske friskoler er i overtal under nyt tilsyn

TILSYN: 11 skoler skal under opsyn efter at være taget ud til et nyt tilsyn om "frihed og folkestyre". Syv af dem er muslimske friskoler. "Helt vildt", siger DF. 

Manglende ligestilling, trusler mod forældre, vold mod elever og dårlig undervisning.

Årsagerne til, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) har udvalgt 11 friskoler til et særligt tematisk tilsyn med titlen ”frihed og folkestyre” er ganske varierede.

Det viser en aktindsigt i 10 af de 11 verserende tilsyns-sager, som Altinget har fået adgang til.

Når det kommer til skolernes værdigrundlag, er variationen imidlertid ikke helt så stor. Syv af de 11 skoler er nemlig muslimske friskoler. Da der findes under 30 muslimske friskoler i landet – mod knap 600 friskoler i alt – er der således klar tale om en overrepræsentation.

Mens Dansk Friskoleforening ser tallene som et udtryk for massiv bevågenhed og negativ medieomtale af skolerne, står Dansk Folkeparti klar med konklusionen: De muslimske friskoler har alvorlige problemer som gruppe.

”Det er helt vilde tal, når over en fjerdedel af de muslimske friskoler er udtaget til tilsynet. Det bekræfter blot, at de enten ikke lever op til loven eller ikke er interesseret i det. Netop derfor bliver jeg ved med at presse på for, at vi skal gøre endnu mere,” siger Dansk Folkepartis folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen.

Styrelse reagerer på alle henvendelser
Det tematiske tilsyn inden for frihed og folkestyre er en udløber af den stramning, de blå partier vedtog i marts sidste år.

Stramningen betød, at der fra 1. januar i år kom et ”styrket tilsyn med, om skolerne forbereder eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre”.

Af STUK’s tilsynsplan for 2017/18 fremgår det, at skolerne eksempelvis skal ”styrke elevernes demokratiske dannelse og kendskab til og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder”.

Hvis styrelsen modtager henvendelser, som skaber tvivl om, hvorvidt skolerne efterlever kravene, udvælges den enkelte skole til det tematiske tilsyn.

Friskolerne: Stort medietryk
For Dansk Friskoleforenings formand Peter Bendix Pedersen skyldes den store andel af muslimske friskoler under tilsynet ikke særskilte problemer med gruppen.

Årsagen skal snarere findes i offentlighedens og mediernes store bevågenhed, lyder vurderingen.

”Der er så at sige nogen, der har noget imod de her skoler, og det får antallet af henvendelser til styrelsen til at stige. Det sker ikke nødvendigvis med en traditionel fri- eller privatskole rundt om i landet,” siger Peter Bendix Pedersen.

DF: Der skal ske noget
Peter Bendix Pedersen afviser dermed en sammenhæng mellem andelen af tilsynene og mængden af problemer. Der er snarere en større chance for, at de muslimske friskoler efterlever reglerne, mener han.

”De bliver konstant taget ud til tilsyn, fordi der findes denne mistænkeliggørelse. Man kunne næsten sige, det er umuligt for dem ikke at overholde loven. For nogle skoler går der år imellem, de kommer under tilsyn. De her skoler er det konstant.”

Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen ser allerhelst, at de muslimske friskoler forbydes, men i erkendelse af, at det bliver svært, vil han sætte ind med andre (hårde) midler.

”Hvis vi overhovedet skal have muslimske friskoler i Danmark, så skal der være et langt mere håndfast tilsyn, end vi har i dag. Hvordan det skal gøres, skal jeg tale med ministeren om. Der skal strammes op, og med det mindste fejltrin skal støtten tages fra dem.”

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Forrige artikel Ny måling: Liberal Alliance fortsætter nedturen Ny måling: Liberal Alliance fortsætter nedturen Næste artikel EL og ALT inden Støjberg-samråd: Det vil vi have svar på EL og ALT inden Støjberg-samråd: Det vil vi have svar på