S: Gør DF medansvarlig for Europol-aftale

DEBAT: Dansk Folkeparti får svært ved at kritisere regeringen og skyde ansvaret fra sig, hvis de får lov til at sidde med ved forhandlingsbordet om en dansk Europol-aftale, skriver Christel Schaldemose (S).

Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Tik, tak, tiden går. Snart nærmer vi os udløbsdatoen for dansk deltagelse i Europol.

Den nye forordning om Europol kan Danmark som bekendt ikke være med i på grund af vores retlige forbehold. Dansk Folkeparti (DF) garanterede i kampagnen op til afstemningen 3. december sidste år fuldt dansk medlemskab, selv hvis danskerne stemte nej til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning. Umiddelbart har de ikke leveret på den konto. Det betyder i værste fald, som desværre også er ganske sandsynligt, at vi ryger ud af Europol til maj næste år. Til stor skade for politiets arbejde med at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet.

DF bør selv tage ansvar
Lige inden sommerferien gentog DF kritikken af regeringen. DF mente, at regeringen ikke gjorde sig nok umage med at skaffe Danmark en parallelaftale, så vi kan forblive medlemmer af Europol.

Men hvorfor ikke vende den om? I stedet for at skyde ansvaret over på regeringen, kunne DF jo selv tage ansvar. Regeringen kunne jo med fordel lave en May. Eller i hvert fald lære af den nye britiske premierminister Theresa May.

Hun valgte klogt at udpege tre markante Brexit-tilhængere som ansvarlige for forhandlingerne om Storbritanniens relation til EU, efter at resultatet af folkeafstemningen i juni blev til et Brexit. Smart træk. Derved gør hun Brexit-­tilhængerne ansvarlige for at finde en løsning. For May og Storbritannien er det en win-win-situation. Går det ”godt” for Storbritannien, får de en for landet god aftale. Går det skidt, er det svært for de mest markante Brexit-fortalere at kritisere resultatet, for de har selv været ansvarlige for at forhandle det hjem.

Med til forhandlingsbordet
Selvfølgeligt kan regeringen ikke udpege Thulesen Dahl, Messerschmidt og Kenneth Berth som Danmarks chefforhandlere om Europol. DF vil jo ikke tage regeringsansvar og derved forhandlingsansvaret på sig.

Men hvorfor ikke prøve en nyskabelse i dansk EU-politik? Lav en forhandlingsdelegation med DF som centrale aktører i delegationen. Så kan DF både få indflydelse på antal forhandlingsmøder med EU, indflydelse på, hvordan Danmark agiterer for en ”parallelaftale”, og forhåbentlig en realistisk fornemmelse af, hvad der er juridisk muligt. Dansk Folkeparti kunne sidde med ved forhandlingsbordet og selv gøre sig umage og tage ansvar for, at Danmark får en parallelaftale. Det ville være en nyskabelse, ikke bare for dansk EU-politik, men også for DF.

Tænk nyt, prøv muligheden af.

Det haster
I bedste fald, selvom det er højst usandsynligt, kan det ende med den slags aftale, som DF lovede danskerne i valgkampen. I modsat fald vil det forhåbentligt blive synliggjort for DF, at det er vanskeligheder og ikke uvilje eller manglende indsats, der stopper en aftale. Og samtidigt med vil det måske endda få DF til at indse, at der skal andre løsninger til. De vil i hvert fald ikke kunne sige, det er andres skyld.

Men det haster. Dansk udtræden af Europol-samarbejdet er nært forestående, selvom DF garanterede det modsatte. Regeringen og DF bliver nødt til at gøre noget, for 1. maj 2017 er Danmark ikke længere medlem af Europol. Det kan vi ikke byde vores politi og danskernes sikkerhed og tryghed.

Forrige artikel Bramsen: Hårde indsatte kræver mere og bedre personale Bramsen: Hårde indsatte kræver mere og bedre personale Næste artikel Socialrådgiverne: Ved politikerne, hvem kontanthjælps-modtagerne er? Socialrådgiverne: Ved politikerne, hvem kontanthjælps-modtagerne er?