Venstre om 2025-plan: Vi skal prioritere benhårdt

DEBAT: Danmarks økonomiske udfordringer forsvinder ikke af sig selv. De må og skal besvares med ansvarlig økonomisk politik, der kræver benhårde prioriteringer og ambitiøse reformer, skriver Venstres finansordfører, Jacob Jensen.

Af Jacob Jensen (V) 
Finansordfører

Det er næppe gået Altingets læseres næser forbi, at regeringen efter sommerferien vil fremlægge en 2025-plan.

Planen skal opstille en række konkrete målsætninger for dansk økonomi og komme med bud på de reformer, der skal til for at nå de mål. Den skal være vores politiske rettesnor, så vi planlægger langsigtet, fremtidssikrer det danske velfærdssamfund og effektivt adresserer de store udfordringer, som dansk økonomi står overfor.

2025-planen er et vigtigt redskab, fordi den giver ekstra anledning til at udvise rettidig omhu. Og det er der i den grad brug for.

Danmark er nemlig udfordret på flere fronter. Faldende indtægter fra Nordsøolien betyder, at statens olieindtægter er nedjusteret med knap ni milliarder kroner i 2020. De øgede udgifter til flygtninge vil – på trods af regeringens stramninger – unægtelig også beslaglægge en del af råderummet. Den økonomiske usikkerhed, som Brexit har medført, risikerer at koste dansk eksport og industriarbejdspladser. Samtidig bliver danskerne ældre, og medicinsk behandling bliver bedre og dyrere. Det betyder, at finanspolitikken skal strammes blot for at holde de offentlige udgifter på det nuværende niveau. 

Benhårde prioriteringer 
Udfordringer forsvinder med andre ord ikke af sig selv. Ingen politiske partier kan flygte fra dem. De må og skal besvares med ansvarlig økonomisk politik, der skaber ny vækst og velstand.

For det er kun ved at prioritere benhårdt, at vi fortsat kan tage hånd om vores svage, syge og ældre medborgere og samtidig skabe de bedste livsmuligheder for børn og unge i Danmark. Kun med gode rammebetingelser for vores virksomheder og borgere kan vi skabe arbejdspladser og vækst. Og kun med en ambitiøs reformpolitik kan vi også i fremtiden agere, reagere og navigere, når udlandets uforudsigelige bølgegang ruller ind over det danske land.

De ambitioner har regeringen allerede forfulgt med stor ivrighed i vores første leveår. Vi har både øget investeringerne i sundhedsvæsenet med 2,4 milliarder kroner og sænket skatter og afgifter for 3,9 milliarder kroner i 2016. Men arbejdet med 2025-planen handler ikke kun om at skære kagen ud og fordele den. Den skal også gøre samfundskagen større.

Ny skattereform
Som ét centralt led skal vi forhandle en ny skattereform i løbet af efteråret. Her ønsker Venstre først og fremmest at sænke skatten i bunden, blandt andet ved at gennemføre Jobreform 2, der skal indeholde lavere skat på arbejdsindkomst. Det blev vi allerede enige med de borgerlige partier om i kontanthjælpsreformen i foråret, hvor vi tog første skridt mod at gøre det mere attraktivt at tage et arbejde.

Regeringen fremlægger sit samlede udspil til en 2025-plan til august. Den skal selvfølgelig forhandles på plads med Folketingets partier, og her lytter vi gerne til gode råd og forslag til finansiering fra alle Folketingets partier.

Venstre har høje ambitioner og stor vilje til at gennemføre ambitiøse reformer. Jeg håber, at alle Folketingets partier vil deltage aktivt i arbejdet med at fremtidssikre den danske økonomi og velfærd. Det skylder vi danskerne.

Forrige artikel Politiformand: Pind gør op med flere års statistik-vælde Politiformand: Pind gør op med flere års statistik-vælde Næste artikel LO: Ministeriet skal dokumentere effekt af beskæftigelsesreform LO: Ministeriet skal dokumentere effekt af beskæftigelsesreform