Cordua: Er DF på vej til at omfavne Donald Trump?

KLUMME: Den ”kuleskøre” Trump-idé om muslimstop er nu DF-politik, skriver Jarl Cordua. Han vil ikke undre sig, hvis Dansk Folkeparti ender med at omfavne idéen om Donald Trump som USA's præsident.

Den politiske udvikling i Vesten i disse tider er desværre drevet af frygt. For terror, for islamismen og for velstandsudviklingen. Ikke engang frygten for klimaudfordringerne kan mobilisere masserne på samme niveau.

Det giver selvsagt grobund for en opblomstring af stor opbakning til nationalistiske og isolationistiske politiske kræfter som Donald Trump, franske Marine Le Pen, hollandske Geert Wilders og dele af højrefløjen hos de britiske konservative og ikke mindst Dansk Folkeparti herhjemme.

DF har i mange år holdt sig på afstand af de mest yderligtgående højrekræfter i udlandet, som man fornemmer ikke er ”pænt selskab”, og hvor det derfor vil være en belastning i forhold til danske vælgere at vedkende sig et (for nært) slægtskab med. Det er derfor, man blandt andet hellere vil ses med britiske konservative i EU-parlamentet end en Nigel Farage fra UKIP.

Den uofficielle DF-støtte til Trump
Fænomenet Trump fejrer pt. store triumfer i USA, og ifølge nogle af de seneste meningsmålinger fører han i kampen om at blive landets næste præsident. Trump er en slags Mogens Camre, der siger lige, hvad der falder ham ind, uanset om det er noget, der støder andre mennesker eller ej.

I DF er Morten Messerschmidts mentor udstyret med en indtil videre livslang licens til at sige de mest rablende ting især om muslimer, uden at det udløser en eksklusionssag, som ellers er standard for de DF-medlemmer, der træder over den ikke altid synlige grænse for, hvad man på DF's vegne kan sige om blandt andet udlændinge, flygtninge og navnlig muslimer.

Den i sin tid racismedømte EU-ordfører og folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth – som tælles blandt den i samme sag racismedømte Messerschmidts meget gode venner fra DFU-tiden – håber inderligt på, at Trump bliver USA's næste præsident:

”Jeg er godt tilfreds med, at Donald Trump nu ser ud til at blive republikansk præsidentkandidat. Jeg står 100 procent på mål for de ting, jeg har sagt tidligere, og støtter Trumps kandidatur fuldt ud”, sagde Kristensen Berth til TV 2 i maj i år.

På et tidspunkt i februar i år var netop DFU, som de to venner var med til at få banket op tilbage i 90’erne, ude med et opslag på Facebook, hvor der stod:

"We support you Donald J. Trump, greetings from Denmark! #TrumpTrain."

Det var ifølge DFU's formand ”en kommunikationsbrist” og ”en misforståelse”. Den samme forening morede sig på Folkemødet i år med en pinlig sang, hvor en af versefødderne omtalte USA's præsident som ”neger” og ”uden talent”, og at DFU i øvrigt ville stemme på Trump. Det hele endte så med, at DFU måtte trække i land. Det hele var - igen – en misforståelse. Eller som det hedder internt hos DF ”En FætterForklarMigRøv”. Det, der alle andre steder hedder: ”En sag man ikke kan forklare og derfor ikke kan forsvare.”

Søren Espersens kovending
Officielt er DF's linje med hensyn til Trump stadigvæk tegnet af partiets udenrigsordfører Søren Espersen, som i maj sagde til TV2, at han håbede på, at Clinton vinder:

”Jeg ser gerne, at Clinton vinder. Så ved vi, hvad vi får. Hvordan det går med Trump er mere usikkert”.  

Espersen er en fortaler for en konsekvent kissingersk såkaldt ”realpolitisk” strategisk linje, som dikterer, at sikkerhedspolitik udelukkende handler om interesser, og at forsvarsalliancer og magtbalancer er, hvad der gør verden sikker. Det er også en opfattelse, hvor al usikkerhed er af det onde. ”Better the devil you know”, kunne man sige. Så derfor er en præsident Trump - i udgangspunktet - en dårlig idé.

Et skifte i synet på Trump synes at være på trapperne hos DF-toppen. I hvert fald når det handler om Trumps politiske idéer.

Sidste år i december introducerede Trump – efter et frygteligt massedrab i San Bernardino med 14 dødsofre udført af to indvandrede radikaliserede muslimer - idéen om et forbud mod muslimers indrejse til USA. Sådan reagerede Søren Espersen på den idé til TV2:

”Det er kuleskørt. Han siger de skøreste ting, men dette her er nok en af de allerskøreste ting, han har fundet på”, sagde udenrigsordfører Søren Espersen, som da mente, at Trump nu endegyldigt er kammet over.

”Man må virkelig undre sig over, at han kan sige disse ting og fortsat se ud til at kunne vinde den republikanske nominering. I begyndelsen var det bare sjovt, og vi grinede alle sammen, men nu er det faktisk foruroligende”.

Det var dengang.

Ender DF med at omfavne Trump?
Nu kan man læse i Berlingske, at Søren Espersen foreslår et forbud mod muslimsk indvandring de næste 4-6 år.

”Vi bør have et stop for flygtninge og indvandrere fra muslimske lande i en periode. Det er herfra, langt størstedelen af terroren i Vesten har sine rødder, og indtil vi har et overblik over rækkevidden af det her, og hvad vores fremtidige indsatser skal være, har vi brug for et pusterum”.

Den Trump-idé, der for et halvt år af Espersen blev betegnet som ”kuleskør”, er nu DF-politik. Naturligvis modnet af den terror, der er overgået Europa i denne sommer.

Dengang vurderede Espersen med flere, at Trump ikke kan vinde. Det er flere overbevist om i dag, at han godt kan.

DF deler i hvert fald til en vis grad også Donald Trumps syn på Vladimir Putin forstået på den måde, at der hersker en udtalt forståelse og respekt for det, man kalder for Ruslands interessesfære. For eksempel at annektere dele af et andet land, som det blandt andet skete på det ukrainske Krim sidste år.

Hvor DF's forsvarsordfører ser Putin som en ”fremtidig allieret”, så har Trump så stor tiltro til Putin, at han med glæde ser, at Putins efterretningstjeneste hacker sig ind på Hillary Clintons private mailkonto, fra dengang hun var udenrigsminister. En i øvrigt komplet bizar udmelding fra Trump.

Man må spørge sig selv om, hvilken Trump-idé, der kan blive den næste, som DF vil overtage? Ender DF endda med at omfavne Trump? Altså når tiden herhjemme er tilstrækkelig moden til dette skifte. Det skulle ikke undre mig.

---
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno” på Radio 24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Trump udnytter ignorancens farlige kult Trads: Trump udnytter ignorancens farlige kult Næste artikel Trads: Har vi en dansk Trump? Trads: Har vi en dansk Trump?