Trads: Trump udnytter ignorancens farlige kult

KLUMME: I intet demokrati er ignorancens kult tydeligere end i Amerika, skriver David Trads. Den uvidende amerikanske vælger labber Donald Trumps løfter om guld og grønne skove i sig.

Det var Isaac Asimov, en verdensberømt biokemiker og forfatter fra Boston University, som i en opsigtsvækkende klumme i Newsweek i 1980 fastslog, at ’der er en kult af ignorance i USA’:

”Denne kraft af anti-intellektualisme har været en konstant tråd, som vikler sin vej gennem vores politiske og kulturelle liv – næret af den falske opfattelse af, at demokrati betyder, at 'min ignorance er lige så god som din viden'.”

Asimov talte om Amerika. Han kunne lige så godt have talt om Europa. Om Danmark for den sags skyld. Han skrev om en tid, hvor det at vide noget – sådan rigtigt vide det, ikke bare synes, mene eller tro – var mistænkeligt. Hvor eliten var til grin. Hvor eksperter var dumme. Hvor almindelige mennesker - hvor lidt de end var uddannede - var de ægte eksperter.

De påstande, han skrev dengang, kunne lige så godt skrives i dag – endog med versaler. Aldrig i min levetid har det været mere rigtigt. Populister svinger påstande ud i luften med den lethed, der kendetegner den uansvarlige. Fakta, kendsgerninger, virkelighed er ligegyldige.

Amerikanerne er nemme at lokke i uføre
I intet demokrati er ignorancens kult tydeligere end i Amerika. Et land så stort, at tanken om en fælles dagsorden er en utopi. En nation så fragmenteret, at idealet om et politisk oplyst folk er en naivitet. Et folk, som ikke længere hænger sammen, er nemme at lokke i uføre.

Da jeg hørte Donald Trumps store tale til sit partikonvent, fik jeg så mange kuldegysninger, at jeg var bange for at fryse ihjel. Han lovede, fordi ’jeg er jeres stemme’, at ville fortælle ’sandheden’ – for ’her på vores konvent vil der ikke blive fortalt løgne.’ Det var selvsagt løgn:

Af de 48 påstande, han nåede at aflevere, var kun 19 korrekte. Tre ud af fem var forkert!

Sådan er det stort set altid, når The Donald taler. Grove manipulationer. Direkte løgne. Pakket ind i konfetti, sceneshow i verdensklasse, mandens egen utilslørede selviscenesættelse, hans families kærlighedserklæringer – og så det måske allermest uhyggelige: massernes tiljubling.

Vores tids Juan Peron
Trump er som spundet ud af den latinamerikanske caudillo-tradition. Den stærke, næsten messianske mand, som lover guld og grønne skove til sit folk. Jo mindre de ved, jo ringere de er oplyst, desto stærkere står han. Som en politisk karikatur føres han frem i et reality-show.

Engang, da jeg boede i Argentina, viste en ven mig en skolebog fra 1950erne. Den hyldede Evita Peron, den smukke unge hustru til diktatoren Juan Peron. Snart kastede hun fodbolde ud til jublende drenge. Snart forærede hun flotte kjoler til beundrende piger. Hun var prinsessen. Han var kongen.

Trump er som en moderne Peron. Hustruen Melania er Evita. Præcist som Peron – og med ham Pinochet i Chile, Trujillo i Den Dominikanske Republik, Stroessner i Paraguay – råber Trump op om nemme løsninger: Gælden væk! Islamisk Stat udraderet! På ingen tid! It’s so easy!

De amerikanske vælgere labber det i sig. Trump kan sagtens ende som præsident. Hvordan kan det gå til, spørger vi os selv? Svaret er – i virkeligheden – enkelt: Den oplysning, som vores egen Grundtvig definerede som selve grundlaget for demokratiet, er under opløsning.

Politik bliver til reality-tv
I Amerika er endnu flere vælgere end i Europa faldet åndeligt i søvn. De følger ikke nyheder. I stedet søger de underholdning og reality-shows med kendte: Dancing with the Stars, American Idol – og så selvfølgelig ’The Apprentice’ med netop Trump i hovedrollen.

Den berømmelse, som Trump gennem sit årelange værtsskab i reality-tv har, er den, som har katapulteret ham til toppen af politik. Det mix af virkelighed og fantasi, som programmet er, har han ført videre. Det show, som han mestrede på tv, fortsætter han i dag for fuld styrke.

Problemet er bare, at det i dag er virkelighed. Det er ikke for sjov. Der er faktisk forskel på fakta og fantasi. Din ignorance er ikke lige så god som andres indsigt. Det rigtigt ubehagelige spørgsmål er, om det hele allerede er løbet af sporet:

At politik allerede er blevet reality-tv?

---
David Trads har hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua: Konservative principper kan koste indflydelse Cordua: Konservative principper kan koste indflydelse Næste artikel Cordua: Er DF på vej til at omfavne Donald Trump? Cordua: Er DF på vej til at omfavne Donald Trump?