Trads: Nå, så kommer Thulesen Dahl aldrig i regering

KLUMME: Kristian Thulesen Dahl er endelig sprunget ud som den EU-modstander, han altid har været dybest inde, og Dansk Folkeparti har fundet endnu en undskyldning for aldrig at gå i regering, skriver David Trads.

Så sprang Kristian Thulesen Dahl (DF) endelig ud som den EU-modstander, han altid har været dybest inde. Se bare, hvad der stod i Dansk Folkepartis første principprogram:

”Dansk Folkeparti er tilhænger af princippet om ’intet over og intet ved siden af Folketinget’. På den baggrund er Dansk Folkeparti skarp modstander af den Europæiske Union.”

Partiets ledende folk – Pia Kjærsgaard, Mogens Camre, Søren Krarup og Bent Jensen – har konsekvent foragtet EU. De har set det som et nyt ’Sovjetunionen’, en ’katolsk invasion’, en afart af ’nazismen’, og en ’superstat’, som vil omdanne Danmark til et ’ubetydeligt EF-amt.’

Alt, der kommer ’sydfra’, er i partiets retorik en trussel mod nationen. Det gælder indvandrere – og det gælder EU. Da jeg tilbage i 1997 første gang spurgte Kjærsgaard, om hun syntes, at Danmark burde forlade samarbejdet, tøvede hun ikke:

”Mig personligt ville det ikke gøre noget.”

Nynnet med på falsk melodi
Dansk Folkepartis DNA er åbenlyst:

Partiet kan ikke fordrage EU – men i de forløbne 15 år har det spillet med fordækte kort. Undertrykt dets grundlæggende afsky over for EU – og i stedet nøjedes med at stemme nej til enhver udvikling af samarbejdet. Stort nej tak ved alle folkeafstemninger.

Kjærsgaard og Thulesen Dahl har sunget en falsk melodi, hvor de har givet indtryk af, at de sådan set går ind for EU – hvis bare samarbejdet kunne rulles tilbage til omkring midten af 1980'erne, da Det Indre Marked blev vedtaget. Dengang EU kun havde ti til 12 medlemmer.

Den melodi har partitoppen nynnet – mod deres vilje – fordi det tjente et større formål:

At gøre Dansk Folkeparti stuerent – og ultimativt at gøre partiet regeringsdueligt.

Op igennem 2000'erne, mens Anders Fogh Rasmussen (V) var statsminister, holdt partiet igen med kritik af EU. Fogh undlod også at provokere dem, idet han som bekendt aldrig turde tage en folkeafstemning om fjernelse af vores forbehold. EU var et mindre vigtigt emne.

Kræver ny Europa-aftale
I dag er EU tilbage på toppen af den politiske dagsorden. Dansk Folkeparti fik et fantastisk valg til Europa-Parlamentet. Partiet var udslagsgivende ved nej’et til den delvise fjernelse af retsforbeholdet. Med den britiske exit fra EU har Thulesen Dahl fået blod på tænderne:

”Jeg så meget gerne, at det er defineret, at briternes aftale også kommer til folkeafstemning i Danmark, så danskerne ved, at de bliver taget med på råd. Vi har i årevis haft en forskel på, hvad Folketinget har ønsket og hvad befolkningen har ønsket,” siger han til TV 2 News.

Partilederen kræver en ny Europa-aftale på Christiansborg, som fører til, at Danmark kan få en ny folkeafstemning: Skal vi fortsætte som hidtil, inklusive vores forbehold - eller skal vi følge den model, som briterne ender med at få? Han sætter trumf på:

”Det vil være helt naturligt, at når man taler om regeringssamarbejde, så har man en fælles forståelse af, hvordan noget så vigtigt som europapolitikken føres.”

Et protestparti
Signalet er klart:

For det første – at fremtidens EU-politik vedtages sammen med dem.

For det andet – at vi får en folkeafstemning i stil med den britiske.

For det tredje – at partiet vil anbefale, at vi følger den britiske vej ud.

Thulesen Dahl, der som bekendt står i spidsen for landets største borgerlige parti – større end Venstre – fastslår også, at hans meldinger skal tages dybt alvorligt. Uden den EU-kurs, som han ønsker, agter han aldrig at træde i regering. Det er forudsætningen for at gå med.

Hvad er det egentligt, at Thulesen Dahl så siger?

Tja, jeg kan kun tolke det sådan, at Dansk Folkeparti har fundet endnu en undskyldning for aldrig at tage ansvar, aldrig at gå i regering. Det er meget sjovere at stå udenfor og skælde ud end at være med indenfor og bære magtens åg.

Så er det bekræftet: Det er bare et protestparti.

---
David Trads har hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua: Brexit viser, at valg har konsekvenser Cordua: Brexit viser, at valg har konsekvenser Næste artikel Cordua: Dansk Folkepartis sorte tale Cordua: Dansk Folkepartis sorte tale